Η αναζήτηση νέων εμπειριών είναι μία πολύ φυσιολογική φάση για τον έφηβο. Χρειάζονται να εξερευνήσουν τα όρια και τις ικανότητές τους. Επίσης πρέπει να μάθουν να εκφράζονται ως αυτόνομες προσωπικότητες. Να θυμάστε ότι τα μέρη του εγκεφάλου που διαχειρίζονται το σχεδιασμό και τον έλεγχο της παρορμητικότητας ωριμάζει μετά τα 25. Γι αυτό και οδηγούνται πιο εύκολα σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως το σεξ χωρίς προφύλαξη, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η επικίνδυνη οδήγηση και οι βανδαλισμοί.

Πώς θα το κρατήσετε ασφαλές. Με το να μιλάτε για τη συμπεριφορά και τις συνέπειές της, μαθαίνετε στο παιδί πώς το ρίσκο επηρεάζει διαφορετικά κάθε κατάσταση. Κάντε το όμως με προσοχή και όχι σαν να το πειθαρχείτε ή να του κάνετε κήρυγμα. Πρέπει να έχετε κανόνες και να μιλήσετε για το τι γίνεται σε περίπτωση που τους σπάσει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να γνωρίζετε το πού πηγαίνει, πόσο θα λείψει και πώς θα επικοινωνήσετε σε περίπτωση αλλαγής σχεδίων.

Κρατήστε δυνατή τη σχέση με το να επικοινωνείτε και να κάνετε το παιδί να νιώθει άνετα στο να σας εμπιστευτεί. Αλλά δείξτε του ότι είναι εξίσου σημαντικό να έχει ένα δυνατό δίκτυο σχέσεων στη ζωή του.

Αν το παιδί σας θέλει να ανακαλύπτει συνέχεια νέα πράγματα με ενθουσιασμό, διοχετεύστε αυτή την ενέργεια σε δραστηριότητες και αθλήματα που του δίνουν αυτή την αδρεναλίνη. Η αυτονομία και η ανεξαρτησία είναι τα πιο σημαντικά προνόμια που πρέπει να έχει ένας έφηβος για να νιώθει ότι μπορεί να πειραματίζεται αλλά χωρίς να θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.



Πηγή