Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από κατάθλιψη, είναι πολύ σημαντικό να έχει γύρω του ανθρώπους που τον καταλαβαίνουν και τον ακούν, που θα τον στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές και δεν θα παρεξηγηθούν από τα συναισθηματικά του ξεσπάσματα. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αυτό και μπορεί να μην υπάρχει ούτε καν η αναγνώριση του προβλήματος. Τι μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις;

Δεν το καταλαβαίνει ο καθένας

Η ψυχική νόσος, δυστυχώς, είναι κάτι που πρέπει να έχεις ζήσει είτε προσωπικά, είτε από πολύ κοντά, για να το καταλάβεις. Ακόμα κι αν είσαι ενημερωμένος σχετικά, είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτείς ότι κάποιος γνωστός σου υποφέρει, και είναι ίσως αμυντικός μηχανισμός να προσπαθείς να παραβλέψεις τα συμπτώματα. Δεν είναι πάντα κακοπροαίρετοι οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν την ψυχική νόσο. Μπορεί να έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που δαιμονοποίησε εντελώς την εικόνα της, και τώρα να δυσκολεύονται. Δοκιμάστε να εξηγήσετε με ψυχραιμία την κατάσταση και δείτε πόσο δεκτικοί είναι.

Φερθείτε εσείς καλά στον εαυτό σας

Η υποστήριξη ξεκινά πάντα από μέσα μας. Αν εμείς φερόμαστε στον εαυτό μας με την φροντίδα και τον σεβασμό που αξίζουμε, θα αρχίσουμε να φέρνουμε και τέτοιους ανθρώπους στη ζωή μας ή και να δίνουμε το σωστό παράδειγμα σε φίλους που δεν μπορούν να καταλάβουν.

Μην πιστεύετε τοξικούς μύθους για την κατάθλιψη

Όχι, η κατάθλιψη δεν γίνεται μόνο για την προσοχή. Όχι, δεν είναι σημύδα αδυναμίας ή τεμπελιάς. Είναι μία ασθένεια όπως κάθε άλλη, και προκαλείται από προβλήματα με χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την διάθεση. Όταν ζητάτε βοήθεια, δεν “φορτώνεστε” στους άλλους, ούτε απλά σπαταλάτε τον χρόνο σας. Και αν δεν βρίσκετε την βοήθεια που αναζητάτε, τότε συνεχίστε να ζητάτε και θα βρείτε άτομα που θα καταλάβουν.

Δεν μπορούν να βοηθήσουν όλοι

Υπάρχουν άτομα που μπορούν να καταλάβουν τι περνάτε, αλλά δεν μπορούν να σας βοηθήσουν σε πρακτικό επίπεδο, επειδή μπορεί να υποφέρουν από τη δική τους κατάθλιψη. Η στήριξή τους μπορεί να μην είναι τόσο συχνή ή τόσο έντονη όσο θα επιθυμούσατε, αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια (που μετά έγινε κλισέ, αλλά κι αυτά σε αλήθειες βασίζονται) ότι ο καθένας ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά. Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα, είναι πως η κατάθλιψη μερικές φορές μας κάνει να το ξεχνάμε αυτό και μετατρέπει το δικό μας πρόβλημα στο “κέντρο του κόσμου”.
Βρείτε αλλού υποστήριξη

Ομάδες στο ίντερνετ, αλλά και κάποιος ειδικός που θα σας βοηθήσει να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας και να νιώσετε λιγότερο μόνος. Ακόμα και η επικοινωνία με ξένους που μοιράζονται όμως το πρόβλημα της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο να δείτε τα πράγματα από άλλη προοπτική, αλλά να συνειδητοποιήσετε πως η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μπορεί να χτυπήσει τον καθένα, και πως – παρά τη μοναδικότητα του καθενός – έχει παρόμοια συμπτώματα και εκφράσεις, που σημαίνει ότι έχει και λύσεις, και μια κοινότητα ανθρώπων που ψάχνουν αυτές τις λύσεις καθημερινά και παλεύουν να τις ενσωματώσουν στην ζωή τους.

Ζητήστε βοήθεια όσο πιο ευθέως μπορείτε

Ναι, είναι πιο διακριτικό να δείχνετε κάπως τα σημάδια και να ελπίζετε ότι οι κοντινοί σας άνθρωποι θα καταλάβουν πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά μερικές φορές (δηλαδή, τις περισσότερες) είναι καλύτερο να μιλήσετε ευθέως. Απευθυνθείτε σε κάποιο κοντινό σας άτομο, που δεν ντρέπεστε να του μιλήσετε ειλικρινά, και πείτε του πως αντιμετωπίζετε πρόβλημα και χρειάζεστε βοήθεια. Οι άνθρωποι θέλουμε να παρέχουμε βοήθεια και να νιώθουμε χρήσιμοι, μην το ξεχνάτε αυτό. Αλλά μην ξεχνάτε και ότι μας αρέσει ακόμα περισσότερο να παρέχουμε βοήθεια σε άτομα που μας λένε τι είδους βοήθεια χρειάζονται.

Κάποιες σχέσεις πρέπει να τελειώσουν

Πολύ απλά και κατανοητά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα καταλάβουν ποτέ, πιθανότατα από δική τους επιλογή. Που θα είναι κακοπροαίρετοι ή απλά θα μας αδειάζουν από όση αισιοδοξία έχουμε μαζέψει στα αποθέματά μας, κάθε φορά που κάνουμε παρέα. Είναι μια σκληρή απόφαση, αλλά ορισμένα άτομα θα πρέπει να εμφανίζονται όλο και λιγότερο στη ζωή μας.

Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.

Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.



Πηγή