Τα υπερβολικά ευαίσθητα παιδιά μπορεί να μοιάζουν χαριτωμένα, αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται επιπλέον προσπάθεια από τους γονείς στην ανατροφή τους και αυτό γιατί ανησυχούν για το αν θα τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν αργότερα στις απαιτήσεις της σκληρής κοινωνίας.

Συχνά τα ευαίσθητα παιδιά είναι αρκετά έξυπνα, ενώ ορισμένα μπορεί να είναι και χαρισματικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν επτά ενδείξεις για ένα ευαίσθητο παιδί. Εάν το δικό σας εμφανίζει μία από τις παρακάτω, μάλλον θέλει μία άλλου είδους προσέγγιση.

• παραιτείται εύκολα και πληγώνεται, όταν δεν καταφέρνει κάτι με την πρώτη προσπάθεια

• είναι συνήθως ανήσυχο και δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τους συνομήλικούς του

• αναστατώνεται πολύ με απλά πράγματα, όπως έναν λεκέ στη μπλούζα του

• παρουσιάζει περίεργες αντιδράσεις σε κάποιες γεύσεις ή λέει ότι τον ενοχλούν οι ομιλίες ξένων, χαρακτηρίζοντάς τες φωνές

• έχει δυσκολία να κοιμηθεί και να χαλαρώσει

• συνηθίζει να ανησυχεί για πράγματα, πριν αυτά συμβούν

Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικά για έναν γονιό. Είναι πολύ δύσκολο να τα βοηθήσουν να μάθουν να ηρεμούν τους εαυτούς τους και να διοργανώσουν τα συναισθήματά τους, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τα μάθουν να κυριαρχούν και να είναι ανθεκτικά.

Πώς θα το βοηθήσετε

Όσο και να τα αγαπάτε, μπορεί αυτή η συμπεριφορά τους να σας κάνει να ασχολείστε λιγότερο, να αισθάνεστε απογοήτευση ή να τα πιέσετε. Αυτό, στη συνέχεια, προσθέτει άγχος και συναισθηματική αποδιοργάνωση.

Αντί γι’ αυτό, δοκιμάστε τις παρακάτω επιλογές για να ηρεμήσετε το ευαίσθητο παιδί σας και να ενισχύσετε τη σχέση σας:

1. Προσπαθήστε να ακούτε πραγματικά τα συναισθήματα του παιδιού σας και προσπαθήστε να το καταλάβετε, πριν να διορθώσετε τη συμπεριφορά του, ακόμα και αν αυτά τα συναισθήματα φαίνεται παράλογα σε σας.

2. Δαπανήστε επιπλέον χρόνο αγκαλιάζοντάς το.

3. Όταν είναι αναστατωμένο, θα κάνετε την κατάσταση χειρότερη, εάν θυμώσετε μαζί του.

4. Προσπαθήστε να μην κάνετε πάρα πολλές δραστηριότητες σε μια μέρα. Αυτά τα παιδιά έχουν την τάση να καταρρέουν, όταν έχουν πολλά στο κεφάλι τους.

5. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας ή με τον ψυχολόγο. Το παιδί σας μπορεί να επωφεληθεί από μερικές συνεδρίες και να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του.

6. Δείχνετέ του συνέχεια την αγάπη σας!

Πηγή:mother.gr



Πηγή