Ο εθελοντισμός αποτελεί μια από τις πιο αγνές και ουσιαστικές μορφές κοινωνικής προσφοράς. Είναι μια ανιδιοτελής πράξη που η βάση της είναι η καλή θέληση αλλά και το αίσθημα αλληλεγγύης των ανθρώπων μεταξύ τους. Σε έναν κόσμο ο οποίος διακατέχεται αλλά και κυριαρχείται από τον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό, ο εθελοντισμός αναδεικνύεται ως ένας πολύτιμος τρόπος προκειμένου να καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, η υπευθυνότητα και η δράση σε συλλογικό επίπεδο. Πολλοί λοιπόν αθλητές από τον χώρο του τένις, έχουν δείξει τη ευαίσθητη πλευρά τους αξιοποιώντας την αναγνωσιμότητά τους για να υποστηρίξουν κοινότητες αλλά και ευπαθείς ομάδες μέσω ιδρυμάτων, εκδηλώσεων αλλά και πρωτοβουλιών.
Ο Ελβετός πρωταθλητής Ρότζερ Φέντερερ ολοκληρώνοντας τον κύκλο του στο επαγγελματικό τένις ίδρυσε το «Ίδρυμα Ρότζερ Φέντερερ» το 2003, όπου επικεντρώνεται στην υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά στην Αφρική αλλά και στην Ελβετία. Μέσω του ιδρύματος, έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμα έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης αλλά και των υποδομών. Έχει στηρίξει περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε χώρες όπως η Ζάμπια, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε. Το 2020, ο Φέντερερ δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια για οικογένειες που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Ελβετία, ενισχύοντας το τεράστιο έργο του.

Παράλληλα, άλλη μία αθλήτρια από τον χώρο του τένις είναι η Σερένα Γουίλιαμς. Η Αμερικανίδα τενίστρια έχει εμπλακεί αφήνοντας το στίγμα της σε διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και της κατασκευής σχολείων σε υποανάπτυκτες περιοχές. Επιπρόσθετα, έχει συνεργαστεί με οργανισμούς που σχετίζονται προερχόμενοι από την ισότητα των δύο φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Είναι πρέσβειρα καλής θέλησης, στηρίζοντας δράσεις για την εκπαίδευση παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Μέσω του “Serena Ventures”, επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στην κοινωνική ευθύνη. Ο κάτοχος 24 Grand Slam τίτλων, Νόβακ Τζόκοβιτς, ίδρυσε το «Ίδρυμα Νόβακ Τζόκοβιτς», το οποίο από το 2007 επικεντρώνεται στην πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση για παιδιά στη Σερβία, γενέτειρά του, συμβάλλοντας στην κατασκευή αλλά και ανακαίνιση περισσότερων από 50 σχολείων καθώς και στην εκπαίδευση δασκάλων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο Τζόκοβιτς και η σύζυγός του προσέφεραν 1 εκατομμύριο ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού στη Σερβία.
Ο Ραφαέλ Ναδάλ από την άλλη δημιούργησε το ίδρυμα «Ίδρυμα Ραφαέλ Ναδάλ» στην Ισπανία, το οποίο έχει ως κύριο στόχο την κοινωνική ένταξη αλλά και την προσωπική ανάπτυξη παιδιών και νέων μέσω του αθλητισμού και της εκπαίδευσης. Το ίδρυμα υλοποιεί προγράμματα σε διάφορες χώρες, βοηθώντας με προσφορές σε ευάλωτες ομάδες. Ιδρύθηκε το 2008 και επικεντρώνεται στην υποστήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικές δυσκολίες μέσω του αθλητισμού και της εκπαίδευσης. Μετά τις πλημμύρες στη Μαγιόρκα το 2018, ο Ναδάλ προσέφερε ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση της περιοχής.


Ο Βρετανός τενίστας Άντι Μάρεϊ επίσης έχει υποστηρίξει ενεργές φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η UNICEF και το Malaria No More, συμμετέχοντας σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και συγκέντρωση πόρων για την καταπολέμηση ασθενειών και την υποστήριξη παιδιών που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια μέσω συμμετοχών σε αγώνες
επίδειξης για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στήριξε την οργάνωση Cancer Research UK και άλλες δράσεις που βοηθούν
ασθενείς με καρκίνο. Έχει δωρίσει έπαθλά του για την υποστήριξη πληγέντων από καταστροφές και υγειονομικές κρίσεις. Η Ιαπωνοαμερικανίδα τενίστρια Ναόμι Οσάκα έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της για να ευαισθητοποιήσει το κοινό, σχετικά με κοινωνικά ζητήματα όπως η φυλετική δικαιοσύνη και η ψυχική υγεία.
Επιπλέον, έχει δωρίσει χρηματικά ποσά σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και η ίδια συμμετέχει σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Το 2020, αποχώρησε από έναν αγώνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, προσελκύοντας διεθνή προσοχή. Επένδυσε στην ανάπτυξη σχολικών υποδομών στη Αϊτή, χώρα καταγωγής του πατέρα της. Οι φιλανθρωπικές δράσεις είναι πολλές από τους αθλητές του τένις, οι οποίοι υποστηρίζουν διάφορους κοινωνικούς σκοπούς. Η Κόκο Γκοφ με τη σειρά της έχει αναλάβει δράση σε κοινωνικά ζητήματα. Η νεαρή Αμερικανίδα αθλήτρια αντισφαίρισης έχει λάβει μέρος σε δράσεις που αφορούν τη φυλετική ισότητα και την εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε εκστρατείες ενίσχυσης κοινοτήτων και έχει δωρίσει μέρος από τα κέρδη της σε κοινωνικά προγράμματα. Όπως αντίστοιχα η Αμερικανίδα θρύλος του τένις, Βίνους Γουίλιαμς, η οποία έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές εθελοντικές δράσεις, ειδικότερα σε θέματα υγείας αλλά και ισότητας.
Ο Ελληνοαυστραλός Νικ Κύργιος έχει ιδρύσει το “NK Foundation” το οποίο βοηθά παιδιά τα οποία είναι σε μειονεκτούσες κοινότητες με το να έχουν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες και εκπαίδευση.


Η Άσλεϊ Μπάρτι, πρώην επαγγελματίας τενίστρια από την Αυστραλία και πρώην Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη στο σίνγκλ από την Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA), είναι ενεργή σε δράσεις για την υποστήριξη των αυτοχθόνων στην πατρίδα της, καθώς και σε φιλανθρωπίες για την εκπαίδευση παιδιών.
Όσον αφορά Έλληνες επαγγελματίες του τένις ο Στέφανος Τσιτσιπάς, έχει εκφράσει δημόσια την ανησυχία του για περιβαλλοντικά ζητήματα και έχει συμμετάσχει σε δράσεις καθαρισμού παραλιών. Επίσης, χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει μηνύματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.


Επιπλέον, η Μαρία Σάκκαρη, κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια, έχει συμμετάσχει σε διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας την αναγνωσιμότητά της για την υποστήριξη κοινωνικών σκοπών. Τρανό παράδειγμα ο φιλανθρωπικός αγώνας για την Ουκρανία. Τον Ιανουάριο του 2023, η Σάκκαρη συμμετείχε στο AO 2023, «Tennis Plays For Peace» στη Μελβούρνη, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη των παιδιών της Ουκρανίας που επλήγησαν από τον πόλεμο. Στον αγώνα, πέρα από την Ελληνίδα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Ράφα Ναδάλ, Άλεξ Ζβέρεφ, Κόκο Γκοφ, Φρανσίς Τιαφό και η Ουκρανή Μάρτα Κόστσιουκ ενώ guest εμφάνιση, υψίστης σημασίας, έκανε ο 98χρονος Ουκρανός πρώην τενίστας Λεονίντ Στανισλάφσκ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί το φιλανθρωπικό Event στην Αυστραλία (2023) μαζί με τον Στέφανο Τσιτσιπά, όπου η Σάκκαρη έλαβε μέρος στη Rod Laver Arena, λίγο πριν την έναρξη του Australian Open. Τα έσοδα από το event διατέθηκαν στο Australian Tennis Foundation για φιλανθρωπικούς σκοπούς, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 20 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 12 ευρώ), ώστε να είναι προσιτά στο κοινό.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την ευαισθησία των αθλητών σε κοινωνικά ζητήματα αλλά και τον πολύ σημαντικό ρόλο τους στην προώθηση της κοινωνικής ευθύνης, άλλα και της αλληλεγγύης δρώντας εθελοντικά για ανθρώπους και οργανώσεις που χρήζουν βοήθεια.
Επιμέλεια: Χριστίνα Αγγελάκου