Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 17 Ιουλίου, οι υποψήφιοι καλούνται να «κλειδώσουν» τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο και κατόπιν να περιμένουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου την ανακοίνωση των βάσεων. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους υποψήφιους να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο χωρίς να υπολογίζουν τις περσινές βάσεις, σύμφωνα με την κλίση και τις επιλογές τους. Ειδικότερα φέτος που με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας οι εκτιμήσεις για τις βάσεις είναι ακόμα θολές.

Ανά πεδίο

Κατά τα άλλα, και συγκεκριμένα όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Φλωρόπουλος, εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις θα εμφανίσουν ελαφρές αυξομειώσεις με πιθανή μικρή αύξηση στα υψηλόβαθμα τμήματα, μικρή πτώση στα μεσαία και σταθερότητα στα χαμηλά. Η αναμενόμενη ισορροπία προήλθε από την κατάργηση των συντελεστών που τις αυξάνει και τις μικρότερες βαθμολογίες στην Κοινωνιολογία, σε σύγκριση με τα Λατινικά που εξετάζονταν πέρυσι, οι οποίες τις μειώνουν.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών θα δούμε τις βάσεις να κατεβαίνουν από την πίεση που ασκούν οι βαθμολογίες κυρίως στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και ακόμα περισσότερο στη Χημεία. Η κατάργηση των συντελεστών δεν θα καταφέρει να τις συγκρατήσει. Στη Χημεία είχαμε φέτος περισσότερους υποψήφιους που έδωσαν γραπτά «κάτω από τη βάση», αλλά και περισσότερους αριστούχους. Κατ’ επέκταση στο μάθημα αυτό καθρεφτίζεται καλύτερα το φετινό αξίωμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής αναμένεται σχετική σταθερότητα στις υψηλόβαθμες και μικρή πτώση στις μεσαίες, που σε καμία όμως περίπτωση δεν θα προσεγγίζει την πτώση του 2ου Πεδίου Θετικών Επιστημών. Στο πεδίο αυτό δεν υπάρχουν χαμηλόβαθμες σχολές και το επίπεδο των υποψηφίων είναι υψηλότερο από τα άλλα πεδία.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αναμένουμε αυξήσεις βάσεων στις περισσότερες σχολές που οφείλονται τόσο στα ευκολότερα θέματα, με εξαίρεση το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, όσο και στην κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας που ευνοεί την αύξησή τους. Επειδή όμως στο πεδίο αυτό, όπως και στο δεύτερο, υπάρχει μεγάλος αριθμός σχολών στην περιφέρεια, θα δούμε να εισάγεται το μεγαλύτερο ποσοστό και να θυμίζει την «ελεύθερη πρόσβαση».

aftodioikisi.gr



agrinio24.gr