Τι προβλέπεται

Με πλαφόν τον χαμηλότερο μέσο όρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για τα δημόσια πανεπιστήμια που για φέτος είναι λίγο παραπάνω από το 8, θα είναι το εισιτήριο και για την εισαγωγή στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.

Με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2025 – 2026, τα μη κρατικά πανεπιστήμια σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ως νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ειδικού σκοπού, μη κερδοσκοπικού. Βασική προϋπόθεση, η ίδρυση τουλάχιστον τριών σχολών κάθε παραρτήματος αλλά αυτό δε θα ισχύει για τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, που θα μπορούν να ιδρύουν ακόμη και μία σχολή.

– Θα έχουν απευθείας σύνδεση με το μητρικό πανεπιστήμιο που είναι αναγνωρισμένο στη χώρα προέλευσης και δε θα απαιτείται η αναγνώριση των τίτλων σποδών από τον ΔΟΑΤΑΠ

– Οι καθηγητές τους θα πρέπει είναι τουλάχιστον 30 και να έχουν, σε ποσοστό 80%, διδακτορικό, ενώ δε θα μπορούν να διδάσκουν ταυτόχρονα και σε δημόσια πανεπιστήμια.

– Οι υποτροφίες πρέπει να αντιστοιχούν στο 5% του τζίρου από τα δίδακτρα.

Ερωτήματα

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για το θεσμικό πλαίσιο των πανεπιστημίων δημιουργούν κάποια ερωτήματα για τη διασφάλιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η πόρτα για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστήμιων δεν ανοίγει μόνο για παρατήματα ξένων ΑΕΙ αλλά και σε κολέγια μέσω franchising και validation.

Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι και η επεξεργασία σχεδίου για να μπορέσει να καθιερωθεί το εθνικό απολυτήριο στις 3 τάξεις του λυκείου που θα οδηγήσει στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.



megatv.com