Ακόμη περισσότερες πληροφορίες γύρω από τη χρήση και τη λειτουργία του Market Pass, καθώς και την ημερομηνία των πληρωμών, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας το Σάββατο (11/2) σε εκπομπή της ΕΡΤ.
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Και στα εκτός «καλαθιού» προϊόντα κάνουμε ελέγχους. Δεν σταματάμε. Σας λέω ότι το πλαφόν είναι γενικό και οριζόντιο και όταν μιλάμε για πληθωρισμό έχει σημασία να δούμε πού βρισκόμαστε και σαν Ελλάδα. Σας είπα και πάλι δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη.
Έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό και θα δείτε χώρες με 40 και 45% στα τρόφιμα. Η Ελλάδα ήμασταν 12,4, 2 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Έχουμε πράγματι ακρίβεια. Γι’ αυτό θέλουμε και προχωράμε σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας και από κει και πέρα έχουμε και το ανάχωμα που έρχεται και με την κάρτα αγορών (σ.σ Market Pass). Έως τις 20 του μηνός και θα καταβληθούν τα χρήματα τις πρώτες ημέρες Μαρτίου. Και εδώ λέμε ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αυτή την κάρτα και στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία και παντού».
Η αντίστροφη μέτρηση των πολιτών
Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρούν οι μέρες για να ανοίξει η πλατφόρμα του vouchers.gov.gr για τις αιτήσεις του Market Pass, το οποίο παίρνει παράταση του διαστήματος μέσα στο οποίο μπορεί κανείς να το ξοδέψει. Συγκεκριμένα, αν και η πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει από τις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαθανάσης, άφησε «παράθυρο» για καθυστέρηση έως και τις 20/2.
Το επίδομα που στόχο έχει την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών σε μια περίοδο αυξημένης ακρίβειας, αφορά ποσοστό 10% επί των αγορών των νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης και οι δικαιούχοι θα έχουν την επιλογή να διαλέξουν μεταξύ «άυλης κάρτας», η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα (σούπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.) ή να λάβουν το αντίστοιχο ποσό με κατάθεση στον προσωπικό τους λογαριασμό και να το αξιοποιήσουν με όποιο τρόπο τους εξυπηρετεί.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.
Συγκεκριμένα, η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού το οποίο ενδέχεται να αποτελείται από συζύγους ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.
Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
- Κριτήριο εισοδήματος
Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Κριτήριο περιουσίας
Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα
Σημειώνεται πως όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα.
Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν πληρωμή στην τράπεζα θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
Έως 3 Μαΐου προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου.
Πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Αυτό σημαίνει πως ένα μονομελές νοικοκυριό με μηνιαίες αγορές 220 ευρώ, θα λάβει μηναία ενίσχυση ύψους 22 ευρώ.
Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα και μηνιαίες αγορές 520 ευρώ, θα λάβει 52 ευρώ μηναία ενίσχυση σε χρεωστική κάρτα για τα ψώνια του, αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε περίπτωση που επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.
Παραδείγματα
- Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.