Το Πάσχα χαρακτηρίζεται από εγκράτεια και παρά την υπόσχεση που έχει δώσει ο καθένας στον εαυτό του να μην παρασυρθεί, είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να γεμίζουν τα πιάτα τους ξανά και ξανά, να απολαμβάνουν την άφθονη γιορτή και να τρώνε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Το πασχαλινό τραπέζι είναι μια γιορτή φαγητού, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, αλκοόλ και γλυκών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα εγκυμονεί τους ακόλουθους κινδύνους για την υγεία.

  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Αυξημένο σάκχαρο
  • Υπέρταση
  • Πρόσληψη βάρους

Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους για την υγεία, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινων αυγών
  • Δώστε προσοχή στη μετάβαση από την περίοδο της νηστείας στο πασχαλινό τραπέζι, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, καθώς η απότομη αλλαγή στο είδος και την ποσότητα της τροφής μπορεί να προκαλέσει έντονη γαστρεντερική δυσφορία.
  • Απολαύστε τη παραδοσιακή μαγειρίτσα το βράδυ του Μ. Σαββάτου χωρίς να το παρακάνετε στην ποσότητα, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις.
  • Φροντίστε να φάτε πρωινό την Κυριακή του Πάσχα, καθώς θα σας βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα της τροφής στο πασχαλινό τραπέζι.
  • Ξεκινήστε το γεύμα σας με τη σαλάτα, καθώς οι φυτικές ίνες θα αυξήσουν το αίσθημα του κορεσμού και θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας και μειώστε την ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων με πολύ υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, όπως τα εντόσθια και το κοκορέτσι.
  • Προτιμήστε να πιείτε 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί, καθώς η αντιοξειδωτική του δράση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδίας.
  • Προτιμήστε κάποιο φρούτο αντί για γλυκό, ή τουλάχιστον καταναλώστε το σε μικρή ποσότητα 2-3 ώρες μετά το φαγητό.



Πηγή