Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα
Υλικά (για 8 άτομα – για ταψί 32 εκ.)
400 γρ. πένες
120 γρ. «γραβιέρα» light, τριμμένη
Για τον κιμά
500 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου (περασμένος 1 φορά από το χοντρό κόσκινο)
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
τα φύλλα από 1/4 μάτσο δυόσμο + 1/4 μάτσο βασιλικό + 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε κάποιο από τα μυρωδικά, βάζουμε περισσότερα από τα άλλα)
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 φύλλο δάφνης
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπερι
Για την κρέμα
500 γρ. τυρί κότατζ
2 αυγά
2 ασπράδια αυγού
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι καρδάμωμου, καλά κοπανισμένοι (κακουλέ – σε όλα τα μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
Κιμάς: Σε μια μέτρια κατσαρόλα μαραίνουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι και 100 ml νερό για περίπου 8 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Ξεσκεπάζουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Ρίχνουμε τον κιμά και τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και 300 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και ανακατεύουμε τον κιμά με τα μυρωδικά, το λάδι, τα ζυμαρικά και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Kρέμα: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το μείγμα των ζυμαρικών, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.