Εφιαλτικές στιγμές έζησε ένας 50χρονος άνδρας από χωριό του Δήμου Ερυμάνθου.
Ο άνδρας όταν πήγε να φορέσει τις μπότες εργασίας και δέχθηκε το δάγκωμα της οχιάς – μικρή σε μέγεθος – η οποία είχε «τρυπώσει» μέσα στα παπούτσια του.
Ο άτυχος άντρας μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο της Πάτρας, του χορηγήθηκε αντιοφικός ιός, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε επιπλοκές από το δηλητήριο του φιδιού.
Στο δεύτερο δάγκωμα που τού κατάφερε το φίδι, ο 50χρονος παραλίγο να χάσει τις αισθήσεις του, ωστόσο κατάφερε να φωνάξει έναν φίλο του, γείτονα, ο οποίος όταν έφτασε στο σημείο αντίκρυσε τον 50χρονο πεσμένο στο έδαφος και να βγάζει αφρούς από το στόμα, είχε μία μικρή αιμορραγία.
Ο 50χρονος είπε στον γείτονα ότι το φίδι τον είχε δαγκώσει στο χέρι και στο πόδι, ενώ έχασε τις αισθήσεις του.
Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή κάνουν ότι μπορούν, περιμένοντας την αντίδρασή του στην θεραπευτική αγωγή.
Το δηλητήριο της οχιάς απεδείχθη ιδιαίτερα τοξικό για τον οργανισμό του και για αυτό παρουσίασε επιπλοκές που επιβάρυναν την κατάστασή του.
«Παντού είναι πιθανό να σε δαγκώσει ένα φίδι» – Τι λένε οι ειδικοί
Ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρία προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η Δρ. Ερπετολόγος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας», Μαρία Δημάκη, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επικινδυνότητα της οχιάς και τα μέτρα προστασίας.
«Παντού μπορεί να σε δαγκώσει ένα φίδι, το θέμα είναι να παίρνουμε τα μέτρα πρόληψης. Όταν είναι ένα τοπίο άνυδρο με πέτρες σίγουρα θα φιλοξενεί μικροπανίδα, μικρά θηλαστικά πχ μικρά ποντίκια. Είμαστε σίγουρα σε έναν βιότοπο φιδιού. Αν παίρνουμε τα μέτρα πρόληψης, να φοράμε μποτάκια ή να μην σηκώνουμε πέτρες, ή να καθόμαστε σε μέρος που έχουμε ανιχνεύσει, είναι σπάνιο να σε δαγκώσει φίδι. Το δηλητήριο είναι ένα μέσο για να τραφεί το φίδι, είναι ένα μέσο άμυνάς του. δεν πιάνουμε τα φίδια, δεν τα ακουμπάμε», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Οι οχιές στηρίζονται πολύ στο καμουφλάζ» – Προσοχή συστήνουν οι ειδικοί
Η κ. Δημάκη υπογράμμισε πως, «όταν δούμε ένα φίδι στον κήπο μας ή στην φύση, καλό είναι να μη το πειράξουμε και να απομακρυνθούμε. Είναι σημαντικό να φοράμε κλειστά παπούτσια και να προσέχουμε που βάζουμε τα χέρια μας. Οι οχιές στηρίζονται πολύ στο καμουφλάζ, οπότε αν πλησιάσουμε κάθονται ακίνητες, και πιστεύοντας ότι δεν θα τις δούμε και δεν θα τους κάνουμε κακό».
Και προσέθεσε: «Θα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να μην προσελκύουμε φίδια στον κήπο μας. να έχουμε καθαρό τον κήπο μας, να μην έχουμε σημεία με υγρασία ή λιμνούλες, γιατί τα φίδια θέλουν το νερό, ειδικά όταν κάνει πολλή ζέστη. Να καθαρίζουμε τα χόρτα στον χώρο μας. δεν νομίζω ότι το θειάφι έχει αποτέλεσμα, Επειδή τα φίδια πηγαίνουν σε πετροσωρούς ή σωρούς από ξύλα, καλύτερα να μην έχουμε κάτι τέτοιο στον κήπο μας. Απο τον Απρίλιο ξεκινάνε να ξυπνάνε τα φίδια και ο Μάιος είναι ο μήνας που τα βλέπουμε περισσότερο, και είναι και ο μήνας που έχουμε τα περισσότερα δαγκώματα στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο – Αύγουστο από την ζέστη κρύβονται, και μετά μπορεί να τα δούμε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Να μην τα σκοτώνουμε, είναι καλό νηα γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε 23 είδη φιδιών, εκ των οποίων μόνο τα 5 είναι δηλητηριώδη».