Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Δεν υπάρχει ιδανικό βάρος, ούτε για τους ενήλικες και ακόμη περισσότερο για τα παιδιά. Ωστόσο, αν το μικρό σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενδέχεται η υγεία του να βελτιωθεί αν αδυνατίσει λίγο. Αυτό θα το κρίνει ο παιδίατρος, ο οποίος θα σας δώσει και μια σειρά από συμβουλές στηριγμένος στη γενικότερη εικόνα του οργανισμού του παιδιού σας. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να χάσει βάρος, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του σώματός του που αναπτύσσεται.

Αν το παιδί σας είναι 1 έως 6 ετών

Ο στόχος σας δεν θα πρέπει να είναι η απώλεια βάρους, αλλά η διατήρηση ή η ήπια αύξησή του καθώς το παιδί ψηλώνει. Όπως είναι φυσικό, μένοντας στα ίδια κιλά ενώ αναπτύσσεται, στην πραγματικότητα αδυνατίζει.

  • Έμφαση στην άσκηση: Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας την ημέρα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να «σπάει» σε μικρότερες δόσεις, ανάλογα με τη διάθεση του παιδιού και το πρόγραμμά σας και μπορεί να λαμβάνει οποιαδήποτε μορφή, από μια βόλτα στην παιδική χαρά μέχρι το ελεύθερο παιχνίδι στο σαλόνι.
  • Αποχαιρετίστε τις επεξεργασμένες τροφές: Αντικαταστήστε τα σνακ και τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Στην αρχή το μικρό σας δεν θα ενθουσιαστεί με τις νέες διατροφικές επιλογές, όμως σύμφωνα με έρευνες, όσο συχνότερα βλέπει μια τροφή, τόσο πιο πιθανό είναι να τη δοκιμάσει.
  • Εξαφανίστε τα έτοιμα ροφήματα: Τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προτιμήστε τους φυσικούς χυμούς.
  • Φροντίστε να έχει γεμάτο στομάχι: Τρία γεύματα και δύο σνακ την ημέρα θα το κρατήσουν χορτάτο και θα μειώσουν τις πιθανότητες να φάει με λαιμαργία.
  • Μην βιάζεστε: Αν προχωρήσετε απ’ ευθείας σε τόσο πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού, μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Εφαρμόζοντας τα… νέα μέτρα ένα – ένα κάθε φορά, θα προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα.

Αν το παιδί σας είναι 7 έως 10 ετών

Η απώλεια βάρους εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του παιδιού σας, εκτός αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου. Και πάλι, επιμείνετε στη διατήρηση και όχι στη μείωση των κιλών του.

  • Λιγότερες οθόνες – περισσότερη κίνηση: Μια ώρα άσκησης την ημέρα είναι ακόμη απαραίτητη. Πλέον, με το παιδί να βρίσκεται στο σχολείο για μεγάλο μέρος της ημέρας του, είναι σημαντικό να εντάξετε στο πρόγραμμά του δραστηριότητες που κινητοποιούν το σώμα του, όπως ένα άθλημα ή μια οικογενειακή βόλτα στο πάρκο.
  • Επενδύστε στα υγιεινά σνακ: Τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία προτιμούν να επιλέξουν μόνα τους τι θα φάνε όταν πεινάσουν. Αν γεμίσετε το ψυγείο και τα ντουλάπια με υγιεινές επιλογές θα κάνετε ευκολότερη την απόφασή τους να φάνε ισορροπημένα.
  • Μικροί βοηθοί: Τώρα το παιδί είναι σε θέση να σας βοηθήσει με βασικά πράγματα στην προετοιμασία του φαγητού. Αυτή η εμπλοκή του ενδέχεται να το πείσει να δοκιμάσει το υγιεινό γεύμα που ετοιμάζετε.
  • Μπείτε όλοι σε πρόγραμμα: Είναι πολύ σημαντικό να μην το κάνετε να νιώσει ότι υφίσταται διακρίσεις εξαιτίας του βάρους του, καθώς αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε ανταρσία ή ακόμη χειρότερα σε μελλοντικές διατροφικές διαταραχές. Όλη η οικογένεια θα πρέπει να τρώει τα ίδια πράγματα. Άλλωστε, η ισορροπημένη διατροφή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Αν το παιδί σας είναι 11 με 17 ετών

Πλέον, αν ο παιδίατρος σας δώσει το πράσινο φως, το παιδί είναι σε θέση να χάσει έως και ένα κιλό την εβδομάδα.

  • Προσέξτε τα λόγια σας: Αν είστε εσείς που προτείνετε στο παιδί να κάνει αλλαγές στη διατροφή του, τονίστε του ότι στόχος σας είναι η καλύτερη υγεία του και όχι η εμφάνισή του. Είναι πολύ σημαντικό να μην του δημιουργήσετε ανασφάλειες σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία.
  • Στήριξη υπό όρους: Αν εκείνο ζητήσει τη βοήθειά σας για να χάσει βάρος, ρωτήστε το τους λόγους που το ώθησαν σε αυτή την απόφαση. Υπάρχει περίπτωση να έχει δεχθεί bullying ή να προσπαθεί να χωρέσει σε κάποιο επικίνδυνο πρότυπο ομορφιάς. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι η εμφάνιση δεν είναι και τόσο σημαντική και εξηγήστε του ότι μπορείτε να το βοηθήσετε να κάνει πιο υγιεινές επιλογές και όχι να χάσει 5 κιλά την εβδομάδα.
  • Οικογενειακά τραπέζια: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που τρώνε μαζί με τους γονείς τους έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να τρέφονται υγιεινά. Επομένως, προσπαθήστε να βρίσκετε λίγο χρόνο μεταξύ δουλειάς και φροντιστηρίου για να φάτε μαζί του. Φροντίστε και τα δικά σας πιάτα να γεμίζουν με φρούτα και λαχανικά και να μην καταναλώνετε μπροστά του παχυντικές τροφές.
  • Ενθαρρύνετε την άσκηση: Ναι, ακόμη χρειάζεται τη μία ώρα κίνησης την ημέρα, όμως είναι πλέον πιο δύσκολο να την ξεκλέψει. Επίσης, τώρα δεν αρκεί το να το πάτε μέχρι την παιδική χαρά. Προτείνετέ του διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορεί να ξεκινήσει, όπως χορό ή κολύμβηση και κανονίστε οικογενειακούς περιπάτους στη φύση.

Πηγή: vita.gr

agrinio24.gr