Ο εργολάβος κρατείται και θα οδηγηθεί εκ νέου στον ανακριτή Πειραιά το Σάββατο.

Οι άλλοι 8 εργάτες που ήταν στο κτίριο που τελικά κατέρρευσε, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ωστόσο πίσω από αυτό το τραγικό γεγονός έρχεται στο φως μία ιστορία που αφορά στις πολεοδομίες και στην προσπάθεια αποσυμφόρησής τους.

Επειδή θέλησαν να αποσυμφορήσουν τις πολεοδομίες, έβγαλαν κάποιες διαδικασίες εκτός ελέγχου από τα πολεοδομικά γραφεία και αποφάσισαν να εκδίδουν άδειας εργασιών μικρής κλίμακας οι οποίες δεν χρειάζεται να εποπτεύονται από μηχανικό. Δεν ελέγχονται από τους μηχανικούς της πολεοδομίας, αλλά κάποιος κάνει ηλεκτρονικά αίτηση στην υπηρεσία δόμησης και του δίνουν την άδεια.

Σύμφωνα με μηχανικούς, είναι πολύ πιθανό, οι άνθρωποι που μπήκαν να κάνουν εργασίες στο κτίριο που κατέρρευσε, χτύπησαν κάποιο σημείο του τοίχου ή δοκάρι με αποτέλεσμα η πλάκα που στηρίζονται στη τοίχο ή στο δοκάρι – και αυτό θα το δείξει η αυτοψία που θα γίνει από τους αρμόδιους – είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα του κτιρίου.

Το κτίσμα αυτό ειναι της δεκαετίας του ’50 ενώ ο πρώτος ουσιαστικός οικοδομικός κανονισμός είναι του 1955 και η διαδικασία κωδικοποιήθηκε το 1985 με τον νόμο 1577.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο νεαρός που έχασε τη ζωή του ήταν ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στην Άμεση Δράση. Βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και βοηθούσε στις εργασίες του κτιρίου.

Ο 31χρονος είχε αιμοδοτική άδεια και ήθελε να ενισχύσει το εισόδημα του κάνοντας μεροκάματα στην οικοδομή.

Στην οδό Νεωρίου γίνονταν εργασίες σε ένα νεοκλασικό κτίριο. Με κάποιον τρόπο στην προσπάθειά τους οι εργάτες να ρίξουν τον τοίχο, πιθανότατα χτύπησαν το δοκάρι και αμέσως κατέρρευσε ο πάνω όροφος.

Ο 31χρονος ήταν μαζί με άλλους; 5 μέσα στο κτίριο, και επιχείρησε να πηδήξει σε ένα φορτηγό για να σωθεί και δεν πρόλαβε με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τα μπάζα.

Χρειάστηκε να έρθουν 14 άνδρες της Πυροσβεστικής με σκύλο, ο οποίος θα έψαχνε να βρει τα καταπλακωμένα άτομα αλλά και το ΕΚΑΒ.

Τραγωδία στον Πειραιά: Το Σάββατο θα απολογηθεί ο ο εργολάβος που συνελήφθη



megatv.com