Επειδή πολλές φορές ακούτε ή διαβάζετε πράγματα που μπορεί να φαίνονται λογικά, αλλά στην πραγματικότητα να μην είναι τίποτα παραπάνω από ανακρίβειες, συγκεντρώσαμε τους 5 πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.

Μάθετε, λοιπόν, τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος 1ος: «Τα λιπαρά τρόφιμα προκαλούν ακμή»

Πόσες φορές είχατε ακούσει τη μητέρα σας να σας το λέει όταν ήσαστε έφηβη; Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Ενώ υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι να αποφεύγετε το ανθυγιεινό φαγητό, η ακμή δεν είναι ένας από αυτούς. Αντιθέτως, αν το καθαρό δέρμα είναι ο στόχος σας, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να περιορίσετε την κατανάλωση μίας ομάδας τροφίμων: των γαλακτοκομικών. Ειδικά η ακμή στο πηγούνι έχει συνδεθεί με την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Μύθος 2ος: «Η περιοχή κάτω από τα μάτια μου είναι πολύ ξηρή, άρα χρειάζομαι την πιο βαριά σύνθεση σε κρέμα ματιών»

Οι πιο πλούσιες και λιπαρές συνθέσεις συνήθως περιέχουν ορυκτέλαιο, βαζελίνη ή άλλα λάδια που έχουν μεγάλα μόρια, τα οποία δεν απορροφούνται εύκολα και απλά μένουν στην επιφάνεια του δέρματος. Αποφύγετε, λοιπόν, τα προαναφερθέντα συστατικά και προτιμήστε ενυδατικά στοιχεία που μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα.

Μύθος 3ος: «Το δέρμα συνηθίζει τα καλλυντικά που χρησιμοποιώ»

Το δέρμα δε συνηθίζει τα προϊόντα που εφαρμόζετε για πολύ καιρό. Αυτό που συμβαίνει και ίσως σας μπερδεύει, είναι ότι το δέρμα σας έχει διαφορετικές ανάγκες κάθε εποχή, καθώς επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι ο καιρός. Για παράδειγμα, τον χειμώνα αφυδατώνεται ευκολότερα λόγω κρύου, ενώ το καλοκαίρι γίνεται πιο λιπαρό λόγω της ζέστης. Επομένως, καλό είναι να προσαρμόζετε τη ρουτίνα περιποίησής σας λαμβάνοντας υπόψη… τον καιρό!

Μύθος 4ος: «Ξέρω ότι θα αργήσω να εμφανίσω ρυτίδες, έχω πάρει από τη μητέρα μου»

Οι επιστήμονες ερευνώντας τη διαδικασία γήρανσης σε πανομοιότυπα δίδυμα, κατέληξαν ότι ο τρόπος ζωής μας (έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, κ.α.) επηρεάζει πιο πολύ από το DNA μας το πώς θα γεράσουμε. Τα γονίδια σίγουρα επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του δέρματός σας (αν είναι ξηρό ή λιπαρό, παχύ ή λεπτό), αλλά τον πιο καθοριστικό ρόλο τον έχουν οι προσωπικές σας επιλογές.

Μύθος 5ος: «Οι πόροι στο δέρμα μου μπορούν να συρρικνωθούν»

Όσο και αν θα το θέλαμε όλες, οι πόροι του δέρματος δεν μπορούν αλλάξουν μέγεθος ή να ανοίξουν. Ο ατμός που χρησιμοποιείται πριν από την εξαγωγή σμήγματος χρησιμεύει στο να μαλακώσει το σμήγμα και να βγει ευκολότερα. Ωστόσο, οι πόροι δείχνουν μεγαλύτεροι όταν είναι φραγμένοι από λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα. Μόλις καθαριστούν, φαίνονται μικρότεροι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ανοίξει κι έχουν κλείσει. Δεν είναι πόρτα.

vita.gr

agrinio24.gr