Σε μια σχέση, η προσπάθεια να περιορίσεις τη ζήλια σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά όταν δεν έχεις σαφή εικόνα για το τι προκαλεί τα συναισθήματά σου. Ακόμα και αν έχεις τον πιο πιστό σύντροφο, είναι εύκολο να νιώσεις κτητικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς και συναισθήματα θυμού και θλίψης. Επιπλέον, η έντονη φροντίδα για τον σύντροφό σου μπορεί να ενεργοποιήσει τα προστατευτικά σου ένστικτα, κάνοντάς σε να τον επιθυμείς αποκλειστικά για σένα. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή η ανασφάλεια μπορεί να υποδηλώνει την έλλειψη κάποιου στοιχείου στη σχέση σας.

Είναι κρίσιμο να διαχειρίζεσαι το αίσθημα της ζήλιας, προκειμένου να αποφεύγεις τοξικές συμπεριφορές, όπως η προσπάθεια ελέγχου των ατόμων που συναντά ο σύντροφός σου, των δραστηριοτήτων του ή των προορισμών του. Αυτή η ζήλια μπορεί επίσης να σε οδηγήσει στο να παραβιάζεις την ιδιωτικότητά του, ψάχνοντας στο κινητό του. Αν και δεν μπορείς να εξαλείψεις αυτά τα συναισθήματα, μπορείς να τα διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά ακολουθώντας ορισμένα βήματα, όπως προτείνουν οι ειδικοί.

1. Εξέτασε τους λόγους για τους οποίους νιώθεις ζήλια

Η ζήλια είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα, αλλά αν μπορέσεις να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να την διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά. Αντί να την καταπιέζεις, προσπάθησε να αναλύσεις τα συναισθήματά σου και τους λόγους που τα προκαλούν. Ένα χρήσιμο εργαλείο είναι το ημερολόγιο. Καταγράφοντας τις σκέψεις σου, μπορείς να δεις τις ανησυχίες σου πιο καθαρά και με λιγότερη συναισθηματική ένταση. Γράψε για τις μικρές ανασφάλειες ή αμφιβολίες που έχεις σχετικά με τον σύντροφό σου, δίνοντας έτσι στον εαυτό σου την ευκαιρία να τις επεξεργαστεί. Καθώς αναλύεις αυτές τις σκέψεις, αναγνώρισε αν η ζήλια σου προέρχεται από τις ενέργειες του συντρόφου σου ή από δικά σου ζητήματα, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή παλιές ανασφάλειες.

2. Επιβεβαίωσε τις υποψίες σου

Εξέτασε τις σκέψεις σου και στηρίξου σε πραγματικά γεγονότα όταν νιώθεις ζήλια. Συχνά, φαντάζεσαι τα χειρότερα χωρίς να έχεις αποδείξεις. Αν ο σύντροφός σου δεν απαντά, θυμήσου ότι σου έχει αναφέρει ότι θα είναι απασχολημένος ή ότι και εσύ δεν είσαι πάντα διαθέσιμη στο τηλέφωνο όταν βγαίνεις. Αμφισβήτησε τις αρνητικές σου σκέψεις.

3. Μην επικεντρώνεσαι σε παλιές του σχέσεις

Απέφυγε να ερευνάς τις προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου σου, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ανθυγιεινή ζήλια. Οι εμπειρίες τους ανήκουν στο παρελθόν και δεν σχετίζονται με την τωρινή σας κατάσταση. Θέσε όρια, όπως το να μπλοκάρεις ή να σιγείς τους πρώην του στα social media, προκειμένου να αποφύγεις τις συγκρίσεις. Σκέψου να ζητήσεις από το σύντροφό σου να αποφεύγει να αναφέρεται στο παρελθόν αν αυτό σου προκαλεί ανασφάλεια. Έτσι, θα μπορέσεις να διατηρήσεις την προσοχή στη σχέση που έχετε σήμερα.

4. Στρέψε την προσοχή σου στο παρόν της σχέσης

Όταν αισθάνεσαι ζήλια, προσπάθησε να στρέψεις την προσοχή σου στις θετικές πτυχές της σχέσης σας. Κατάγραψε τις στιγμές που αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που μπορείς να έχεις στον σύντροφό σου. Δημιουργήστε νέες αναμνήσεις μαζί, όπως μια ευχάριστη έξοδο. Επένδυσε στη σχέση σας και γιόρτασε τα καλά της, ώστε να νιώσεις πιο ασφαλής.

5. Να είσαι αυθεντική με τον σύντροφό σου

Η ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό σου είναι ζωτικής σημασίας. Αντί να ρίχνεις κατηγορίες, είναι καλύτερο να εκφράζεις τα συναισθήματά σου με φράσεις που αρχίζουν με “εγώ”. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις «αισθάνομαι ζήλια όταν…» αντί να πεις «φλερτάρεις με όλες». Με αυτό τον τρόπο, διευκολύνεις τον σύντροφό σου να κατανοήσει τα συναισθήματά σου χωρίς να τον κατηγορείς. Αν δεν λάβεις ενσυναίσθηση στην απάντησή του, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσεις τη σχέση σας.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



Πηγή