Γραφικά σοκάκια, πλακόστρωτες πλατείες, παραδοσιακά κτήρια τοπικής αρχιτεκτονικής και η φύση του βουνού των Κενταύρων στο μεγαλείο της συνθέτουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς που μαγεύουν τον επισκέπτη.

Το Πήλιο φημίζεται για τα υπέροχα χωριά του, τα οποία αποτελούν αφορμή για εξόρμηση οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ακολουθούν πέντε από τα πιο «μυστικά» διαμαντάκια του, τα οποία αξίζει να γνωρίσετε.

Κισσός

Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, ο Κισσός είναι ένα πανέμορφο χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου. Η άπλετη θέα στα νερά του Αιγαίου Πελάγους, η έντονη βλάστηση και τα πανέμορφα τοπία ολόγυρά του στα όσα το χαρακτηρίζουν.

Ο Κισσός αποτελεί ιστορικό χωριό, καθώς εδώ λειτουργούσε κρυφό σχολειό από το 1753, στο οποίο δίδασκε για μικρό χρονικό διάστημα ο εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος, γνωστός και ως Βελεστινλής. Όσοι δηλώνουν φανατικοί πεζοπόροι δεν χάνουν την ευκαιρία να περπατήσουν στα λιθόχτιστα καλντερίμια του χωριού και να πάρουν κάποιο από τα μονοπάτια που ξεκινούν από αυτό.

Πινακάτες

Ένα πανέμορφο, γραφικό και αρχοντικό χωριό στο κεντρικό Πήλιο, σε απόσταση 25 χλμ. από το Βόλο. Οι Πινακάτες έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός με προεδρικό διάταγμα του 1979 και ξεχωρίζουν για τα περιποιημένα και καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά, μαζί με τα πέτρινα καλντερίμια και το καταπράσινο φυσικό τοπίο του Πηλίου.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη του 1894. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να γευματίσετε σε παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.

Άγιος Λαυρέντιος

Ένας υπέροχος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου στο βουνό των Κενταύρων. Ο Άγιος Λαυρέντιος, στο κεντρικό Πήλιο, ενδείκνυται για βόλτες ανάμεσα σε γραφικά, λιθόστρωτα καλντερίμια με κτήρια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και φυσικό σκηνικό την πλούσια και πανέμορφη φύση του Πηλίου. Στα δυνατά «χαρτιά» του η πανέμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Κι όλα αυτά σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το Βόλο.

Μηλιές

Άρρηκτα συνδεδεμένες με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, τον περίφημο Μουτζούρη, οι Μηλιές προσφέρουν πραγματικά αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες του βουνού των Κενταύρων. Σημείο αναφοράς αποτελεί ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο θρυλικός Μουτζούρης. Έχοντας κλείσει έναν αιώνα ζωής, το τρενάκι σήμερα εξυπηρετεί κυρίως τους τουρίστες.

Κατά την διαμονή σας εδώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη χτισμένη το 1741 εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών για να θαυμάσετε τις αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες και τα κειμήλια. Πρόκειται για το σημείο όπου το Μάιο του 1821 κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία ο Άνθιμος Γαζής. Στο παλιό Δημαρχείο σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στο ναό του Αγίου Νικολάου θα παρατηρήσετε τους τάφους των Γαζή, Φιλιππίδη και Κωνσταντά.

Νταμούχαρη

Χτισμένη γύρω από ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι η Νταμούχαρη αποτελεί το επίνειο του Μουρεσίου, στο ανατολικό τμήμα του Πηλίου. Ο μικρός οικισμός αποτελεί ιδανική επιλογή για ήρεμες και χαλαρές στιγμές, σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που «αγκαλιάζεται» από τα νερά του Αιγαίου.

Το χωριουδάκι έγινε γνωστή στο παγκόσμιο κοινό όταν κάποια από τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας Mamma Mia, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, πραγματοποιήθηκαν σε αυτό. Στο βόρειο κόλπο της Νταμούχαρης βρίσκονται ταβερνάκια, γουστόζικα σπίτια και το λιμανάκι (παλαιότερα ήταν το μοναδικό στο ανατολικό Πήλιο) του οικισμού.Πηγή