Το να έχετε δύο περιόδους σε έναν μήνα οφείλεται τις περισσότερες φορές σε κάτι απλό και αβλαβές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, θα μπορούσε να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας που απαιτεί θεραπεία.
Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος κυμαίνεται από 24 έως 38 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος δεν διαρκεί το ίδιο σε όλες τις γυναίκες. Σημαίνει, επίσης, ότι μπορεί να έχετε διακυμάνσεις στον κύκλο σας από μήνα σε μήνα, τόσο όσον αφορά την διάρκεια όσο και την βαρύτητα.
Κι αν μια γυναίκα έχει γενικά μικρότερους κύκλους μπορεί να έχει δύο περιόδους σε έναν μήνα, π.χ. στην αρχή και στο τέλος του μήνα. Από αυτή την άποψη, η περίοδος δύο φορές το μήνα δεν χρειάζεται να αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι σύνηθες φαινόμενο για εσάς ή υποψιάζεστε ότι αυτό που είδατε μπορεί να μην είναι καν περίοδος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να δείτε εάν χρειάζεστε γυναικολογική θεραπεία.
Περίοδος ή κηλίδες αίματος;
Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ της κηλίδωσης και της περιόδου. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η κηλίδωση σημαίνει ότι βλέπετε λιγότερο αίμα απ’ ό,τι κατά την περίοδο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο και μπορεί να συνδεθεί με την εγκυμοσύνη, την ωορρηξία, ακόμη και με το σεξ.
Ενώ οι κηλίδες αίματος είναι πιο συχνές με την εγκυμοσύνη ή την ωορρηξία, μπορεί επίσης να προκληθούν από πολύ μεγάλες αλλαγές βάρους και από έντονο στρες.
Η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα η περίοδός σας να έρχεται νωρίς ή αργά, η ροή να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη, ή, ακόμα και να εμφανίζονται κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων.
Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστη αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών.
Η αιμορραγία που είναι πιο βαριά και παρατεταμένη είναι πιθανότατα περίοδος, ειδικά εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε έναν λόγο για τον οποίο μπορεί να συνέβη.
Ιατρικοί λόγοι για τις διαταραχές της περιόδου
Εάν έχετε περιόδους με διαφορά μικρότερη των 28 ημερών, υπάρχει σχεδόν σίγουρα μια υποκείμενη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αλλά, ακόμη και η ελαφριά κηλίδωση μεταξύ των περιόδων μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής πάθησης.
Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν κολπικές λοιμώξεις, ινομυώματα, ενδομητρίωση, καρκίνο του ενδομητρίου, προβλήματα του θυρεοειδούς, περιεμμηνόπαυση, πολυκυστικές ωοθήκες, κ.ά.
Ακόμα κι αν εμφανίσετε ακανόνιστη αιμορραγία ή κηλίδες μόνο μία φορά, η επισήμανση στον γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, αίσθημα υπερβολικής ζέστης ή κρύου, αϋπνία, ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους, τριχόπτωση, ευαισθησία στο στήθος, κόπωση, πυελικό πόνο, δύσοσμες εκκρίσεις, κράμπες της μήτρας, έλλειψη όρεξης, υπερβολική τριχοφυΐα και έντονη αιμορραγία με μεγάλους θρόμβους αίματος (μέγεθος σταφυλιού έως βερίκοκου).
Εάν έχετε άλλα συμπτώματα εκτός από τις επίμονες ακανόνιστες περιόδους, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος και φυσική εξέταση από τον γυναικολόγο σας.
Γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε, οπότε φροντίστε να λαμβάνετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε συζητώντας πάντα με τον γιατρό σας οποιαδήποτε ακανόνιστη αιμορραγία.