Σύμφωνα με τα ευρήματα μικρής προκαταρκτικής μελέτης, η ώρα που τρώτε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές στον μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας σε επτά άνδρες και γυναίκες για μια περίοδο τριών εβδομάδων.

Όλοι ήταν μη καπνιστές, δεν κατανάλωναν υπερβολική ποσότητα καφέ,  ενώ κανείς δεν λάμβανε φάρμακα. Υπήρχε έλεγχος προσεκτικής πρόσληψης τροφής και όλοι οι συμμετέχοντες απείχαν από δραστηριότητες για καύση θερμίδων.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι καίνε περισσότερες θερμίδες προς το τέλος της ημέρας, απ’ ότι το πρωί.

Η πρόσληψη της τροφής βρισκόταν υπό έλεγχο και όλοι οι συμμετέχοντες απέφευγαν τις δραστηριότητες που έκαιγαν θερμίδες

«Ανακαλύψαμε ότι όταν οι άνθρωποι ξεκουράζονται, η ενέργεια που ξοδεύουν ποικίλλει ανάλογα με την ώρα της ημέρας», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Jeanne Duffy.

Στην πραγματικότητα, «καίμε 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα [και] νωρίς το βράδυ σε σύγκριση με τις πρώτες πρωινές ώρες, ακόμα και όταν κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το αν τα ευρήματα της καύσης θερμίδων θα έμεναν ίδια, αν η άσκηση είχε προστεθεί στην καθημερινότητα τους.

Το συμπέρασμα των ευρημάτων είναι ότι κάθε παρατυπία στα χρονοδιαγράμματα του φαγητού και του ύπνου μπορεί να καταστήσει πιο πιθανή την αύξηση του σωματικού βάρους.

govastileto.gr

agrinio24.gr