Το «πηγαδάκι» που έστησαν γύρω από ένα τραπέζι με κρουασάν και καφέ στη Βουδαπέστη οι ηγέτες Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Αλβανίας δεν το περίμενε κανείς. Αρχικά, βρέθηκαν τετ α τετ ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κάτι που από μόνο του συνιστά είδηση βόμβα.
Λίγο μετά, στην αναπάντεχη παρέα προστέθηκαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα, που επί σειρά μηνών είχαν ψυχρές σχέσεις λόγω της υπόθεσης Μπελέρη.
Φαίνεται πως η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η αφορμή για να ανοίξουν συζήτηση αυτοί οι τέσσερις ηγέτες, ενώ εκεί ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μόλις 24 ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει ρητά ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας
«Ως προς αυτό που λέμε, τη μοναδική διαφορά, την οποία αναγνωρίζει η χώρα, σίγουρα δεν θα μπούνε στην ουσία, όμως θα συζητήσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσαμε να μπούμε στην ουσία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
O Κύπριος πρόεδρος αποκάλυψε ότι κατέστησε σαφές στον Τούρκο Πρόεδρο ότι ο δρόμος της Άγκυρας περνά μέσα από το κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
«Επαναλαμβάνω γιατί το ανέφερα πολλές φορές και στον Τούρκο Πρόεδρο και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Οτιδήποτε ξεφεύγει του εν λόγων πλαισίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί καν να συζητηθεί», δήλωσε ο κος Χριστοδουλίδης.
Τα μηνύματα Γεραπετρίτη – Φιντάν πριν τη συνάντηση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε αποκλειστική συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», εξηγεί γιατί έρχεται στην Αθήνα και κάνει λόγο για θετικό μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Καταφέραμε να επιτύχουμε ένα θετικό μομέντουμ στις διμερείς μας σχέσεις εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο χωρών και η δύναμη που λαμβάνουν από τους ψηφοφόρους», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.
Τονίζει επίσης, ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και λέει πως υπάρχει και ο δρόμος της προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο, όπως αναφέρει, με ολιστική προσέγγιση, ενώ προσθέτει πως: «Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μία ολιστική προσέγγιση».
Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην τουρκική Χουριέτ επαναλαμβάνει πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και πως μόνο επ ‘αυτού θα μπορούσαμε να πάμε στη Χάγη.
«Αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτηση ή διεθνούς δικαιοδοσίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Χακάν Φιντάν αναμένεται αύριο το πρωί στις 10.30 στην Αθήνα όπου θα παραμείνει συνολικά περίπου για 6 ώρες. Μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη θα γίνουν δηλώσεις στις 12.30 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας πριν την αναχώρησή του από τη χώρας μας.
Αύριο, Παρασκευή, επίσης θα μελετηθεί και θα συζητηθεί εκτενώς η έκθεση Ντράγκι, η οποία περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα.