ΠΙΣ: Ανάγκη για άμεσο αντιγριπικό εμβολιασμό – Ποιους αφορά

Ξεκινά η περίοδος εμφάνισης του ιού της γρίπης στη χώρα μας και με την αφορμή αυτή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει, ότι είναι επιτακτική είναι η ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Τα χαμηλά ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στη χώρα μας, τα οποία στους επαγγελματίες υγείας είναι κάτω από 30%, καθιστούν τη χώρα μας ευάλωτη στον ιό της γρίπης, αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών παγκοσμίως, αγγίζουν το 66%, αναφέρει ο ΠΙΣ» και τονίζει ότι στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι, η εμβολιαστική κάλυψη στους επαγγελματίες υγείας, να ξεπερνά το το 75%:

«Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), 154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, κατά την περίοδο επιτήρησης της γρίπης 2018-2019. Παράλληλα εξαιτίας της ίδιας λοίμωξης, 374 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας«.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της γρίπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκδίδει ετήσια έκθεση με τις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού.

ΠΙΣ: Δείτε ποιοι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη

Τα άτομα που συστήνεται να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη είναι:

  • Έγκυες γυναίκες
  • Παιδιά ηλικίας 6μηνών και άνω
  • Ηλικιωμένοι
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις
  • Επαγγελματίες Υγείας

Η σύσταση από τον ΠΟΥ είναι ανοσοποίηση με μια δόση εμβολίου ετησίως.

«Στη χώρα μας ανεπαρκής είναι η εμβολιαστική κάλυψη, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ακόμη και στους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ότι ένα 26,3% του πληθυσμού άνω των 75 ετών, δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ.

Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας της χώρας, ο ΠΙΣ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας να ενημερώσουν τα μέλη τους και να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών.

iatropedia.gr

agrinio24.gr