Στην επιστολή ο ΠΙΣ ζητά ακόμα να γίνεται κάθε χρόνο αξιολόγηση όλων των αθλουμένων με καρδιολογικές εξετάσεις. Προτείνει επίσης την καθιέρωση μαθήματος Αγωγής Υγείας στα σχολεία.
Την επιστολή απέστειλε το προεδρείο του ΠΙΣ στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Αφορμή αποτέλεσαν τα δύο πρόσφατα περιστατικά καρδιακής ανακοπής σε αθλητικούς χώρους. Το ένα συνέβη σε αγώνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Euro 2020 και το άλλο στα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Η απινίδωση μετά την καρδιακή ανακοπή μπορεί να επανεκκινήσει άμεσα την καρδιά και να σώσει τη ζωή του ασθενούς.
Τι ζητά ο ΠΙΣ
Πιο αναλυτικά, στην επιστολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το προεδρείο του ζητά:
- Να τοποθετηθεί αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (ΑΕΑ) σε κάθε αθλητικό χώρο ανοικτό ή κλειστό.
- Να υπάρχει ΑΕΑ σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
- Κατά τη διεξαγωγή οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας και αγώνα, σε οποιοδήποτε επίπεδο, να υπάρχει ΑΕΑ, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
- Να καθιερωθεί το μάθημα Αγωγής Υγείας ως αυτόνομο μάθημα-αντικείμενο στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει να συμπεριλαμβάνει ειδική ενότητα για τις πρώτες βοήθειες, την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και την εκπαίδευση στη χρήση των ΑΕΑ.
- Να γίνεται εκπαίδευση και ετήσια επανεκπαίδευση στην βασική ΚΑΡΠ και τη χρήση των ΑΕΑ όλων των αθλουμένων-μελών αθλητικών συλλόγων, όλων των αθλημάτων.
- Να γίνεται ετήσιος ιατρικός έλεγχος όλων των αθλουμένων. Ο έλεγχος πρέπει να συμπεριλαμβάνει καρδιολογική εξέταση με υπέρηχο καρδιάς (triplex), που θα επισυνάπτεται στο δελτίο του αθλητή.
Ο ΠΙΣ επαναφέρει, τέλος, την πρότασή του προς την υπουργό Παιδείας για την προσφορά βοήθειας από τους ιατρικούς συλλόγους προς την εκπαιδευτική κοινότητα σε θέματα Αγωγής Υγείας.