Οι επιστήμονες έχουν φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στο να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που βάζει τέλος στη λιγούρα για πίτσα, χάμπουργκερ και πατατάκια.

Εντοπίστηκε ένα κύκλωμα του εγκεφάλου που δελεάζει τα ποντίκια στο να τρώνε ανθυγιεινό φαγητό. Τα τεστ έδειξαν ότι όταν αυτό το κύκλωμα ήταν ‘κλειστό’, τα τρωκτικά έπαυαν να αναζητούν τις παχυντικές νοστιμιές. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να δείξει το δρόμο προς ένα νέο φάρμακο που βοηθά στην καταπολέμηση του πειρασμού των γλυκών και των σνακ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζόναθαν Χόμελ αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν ‘το πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία από το εργαστήριο μέχρι το γραφείο του γιατρού’. Προσέθεσε ότι σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέα φάρμακα ώστε να βοηθήσουν σε αυτήν την παρορμητική τάση, αλλά αυτό μπορεί να πάρει χρόνια. ‘Η έρευνά μας ρίχνει φως σε μερικά σημαντικά στοιχεία της όρεξής μας’.

Περισσότεροι από 2 στους 3 ενήλικες στις Η.Π.Α. είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τις Ασθένειες που αφορούν το Έντερο και το Νεφρό. Η μείωση των παχυντικών τροφών όταν κάνουμε δίαιτα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις λιγούρες μας για αυτές τις τροφές. Για να εντοπιστούν τα δίκτυα του εγκεφάλου που δίνουν ώθηση σε αυτή την ανάγκη, οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με λίγα λιπαρά για 30 μέρες.

Τα τρωκτικά είχαν εκπαιδευτεί να ‘ζητούν’ παχυντικά σνακ πιέζοντας ένα μοχλό. Όταν οι επιστήμονες αρνήθηκαν αυτά τα σνακ στα ποντίκια, μέτρησαν πόσες φορές πίεσαν το μοχλό πριν τα παρατήσουν. Τα μισά από αυτά δέχτηκαν επέμβαση που μπλόκαρε την επίδραση της χημικής ουσίας NMUR2 μέσα στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη. Όταν οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα, ανακάλυψαν ότι τα τρωκτικά των επεμβάσεων δεν πλησίαζαν τα λαχταριστά σνακ.

‘Η λαχτάρα για παχυντικές τροφές, όπως το junk food, είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της παχυσαρκίας. Και όσο περισσότερο κάποιος απέχει από τις παχυντικές τροφές, τόσο μεγαλύτερη είναι η λιγούρα’, συμπληρώνει ο Δρ. Χόμελ.

vita.gr



Πηγή