Η άνοιξη και οι αρχές του καλοκαιριού είναι η κατ’ εξοχήν εποχή των αισθητικών επεμβάσεων, καθώς πολλές γυναίκες επιθυμούν να βγουν στην παραλία με πιο όμορφο και σμιλεμένο σώμα. Τι πρέπει να προσέχουν.
Πολύ προσεκτικές πρέπει να είναι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις και θέλουν να πάνε για μπάνιο στη θάλασσα. Πριν εκθέσουν το δέρμα τους στον ήλιο και στο νερό της θάλασσας πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχει αναρρώσει πλήρως και δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή αισθητικής βλάβης.
Αυτό συνιστά ο πλαστικός, επανορθωτικός & αισθητικός χειρουργός Γεώργιος Βελημβασάκης, επισημαίνοντας πως ναι μεν οι γυναίκες ανυπομονούν να δείξουν το νέο τους σώμα, αλλά οι πλαστικές επεμβάσεις δεν παύει να είναι εγχειρήσεις. Επομένως, απαιτούν επιμελή αποκατάσταση και πιστή εφαρμογή των οδηγιών για τη μετεγχειρητική φροντίδα, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
«Η επάνοδος στην εργασία συνήθως γίνεται μετά από μερικές ημέρες. Ορισμένες δραστηριότητες, όμως, όπως η άρση βάρους και το τρέξιμο, πρέπει να αποφεύγονται για μερικές εβδομάδες», τονίζει. Όπως εξηγεί, αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευτεί η ασθενής από επιπλοκές, όπως:
- Η ρήξη των ραμμάτων
- Η αιμορραγία
- Η μόλυνση του χειρουργικού τραύματος
Ο χρόνος που θα απαιτηθεί έως ότου μπορέσει η γυναίκα να βγει στην παραλία εξαρτάται από:
- Την επέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί
- Την εξατομικευμένη ικανότητα ανάρρωσης του οργανισμού
Ο μόνος αρμόδιος να δώσει το «πράσινο φως» για μπάνιο στη θάλασσα, είναι ο πλαστικός χειρουργός που ανέλαβε την αισθητική αποκατάσταση, προσθέτει.
Οι πιθανοί κίνδυνοι από το κολύμπι
Η αλήθεια είναι πως το κολύμπι θεωρείται ιδανική μορφή άσκησης. Είναι μία δραστηριότητα χαμηλής έντασης, που γυμνάζει όλο το σώμα, χωρίς να καταπονεί ιδιαίτερα τον οργανισμό. Αυτός είναι ο λόγος που συνιστάται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους ηλικιωμένους.
Ωστόσο, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις μη επουλωμένες τομές και τα ράμματα από τις πλαστικές επεμβάσεις. Η ελευθερία, λ.χ., που προσφέρει η έλλειψη βαρύτητας, μπορεί να γίνει αιτία κινήσεων οι οποίες τεντώνουν πολύ το σημείο της τομής, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή αποκατάσταση της ουλής.
Αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς να το αντιληφθεί η ασθενής. Μπορεί, δηλαδή, εξωτερικά η ουλή να δείχνει πλήρως θεραπευμένη, αλλά τα εσωτερικά ράμματα να μην έχουν επουλωθεί πλήρως και να σπάσουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ο κίνδυνος μόλυνσης της χειρουργικής τομής από τα βακτήρια που συγκεντρώνονται:
- Στα μολυσμένα νερά (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια) ή/και
- Στους χώρους συνωστίζονται πολλοί λουόμενοι (π.χ. παραλίες, δημόσιες πισίνες και υδρομασάζ)
«Παρότι υπόκεινται σε καθαρισμό με χλώριο, φιλοξενούν τεράστιους αριθμούς μολυσματικών παραγόντων που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνοι για έναν πρόσφατα χειρουργημένο ασθενή με μη επουλωμένες πληγές», λέει ο κ. Βελημβασάκης.
Επιπλέον, «το χλώριο και οι άλλες χημικές ουσίες απολύμανσης και συντήρησης που χρησιμοποιούνται, μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο χειρουργημένο δέρμα», προσθέτει.
Ο ήλιος και τα θαλάσσια σπορ
Η έκθεση στον ήλιο επίσης ενέχει κινδύνους μετά τις πλαστικές επεμβάσεις, ιδίως κατά τα αρχικά στάδια της ανάρρωσης. Η ζέστη είναι πιθανό να επιδεινώσει οποιαδήποτε μετεγχειρητική φλεγμονή ή οίδημα. Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου μπορεί να γίνει αιτία σκουρότερων σημαδιών στην τομή.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την πλήρη ανάρρωση, δεν πρέπει να παραλείπεται η χρήση άφθονου αντηλιακού ευρέος φάσματος ή η κάλυψη της τομής.
Προσοχή απαιτείται και για τη διατήρηση καθαρής, χωρίς άμμο, της τομής που ακόμα επουλώνεται. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν οι μολύνσεις.
Τις πρώτες εβδομάδες, εξ άλλου, δεν επιτρέπεται ούτε η συμμετοχή σε θαλάσσια σπορ ή δραστηριότητες στην παραλία (π.χ. beach volley).
Πόσος καιρός χρειάζεται
Πόσος καιρός πρέπει λοιπόν να περάσει μετά τις πλαστικές επεμβάσεις έως ότου απολαύσουν οι γυναίκες τη θάλασσα; Αν και, όπως προαναφέρθηκε, το ακριβές διάστημα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, σε γενικές γραμμές απαιτούνται περίπου 3 εβδομάδες πριν συμμετάσχουν σε υπαίθριες/θαλάσσιες δραστηριότητες όσοι υποβάλλονται σε:
- Λίφτινγκ προσώπου
- Ανόρθωση, αύξηση ή μείωση στήθους
- Κοιλιοπλαστική
- Ρινοπλαστική
Αντίστοιχα, γυναίκες και άνδρες που κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να περιμένουν περίπου 10 ημέρες.
«Κάθε γυναίκα και άνδρας που υποβάλλεται σε αισθητική επέμβαση λαχταρά να δείξει σε όλον τον κόσμο την βελτιωμένη εμφάνισή του. Ωστόσο, η επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα πιο σύντομα από το επιτρεπτό, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και να θέσει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο, πριν από οποιαδήποτε απόφαση για ηλιοθεραπεία, κολύμβηση ή άλλη αθλητική δραστηριότητα, πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον χειρουργό και η σύμφωνη γνώμη του», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.
Φωτογραφία: iStock