Διαβάστε τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τις ελαστομερείς αντλίες έγχυσης χημειοθερπαείας που χορηγούνται στους καρκινοπαθείς.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Σκάνδαλο με τα χημικοθεραπευτικά σκευάσματα

Η ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΤΛΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, χορηγούνταν έως 31 Οκτώβρη 2018 στους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Το εν λόγω PORT εμφυτεύεται σε κεντρική φλέβα του οργανισμού, προκειμένου να λαμβάνει ο ασθενής τα χημικοθεραπευτικά του φάρμακα τα οποία τοποθετούνται στην αντλία συσκευή που συνδέεται με το PORT.

Σε κάθε θεραπεία που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη μέθοδο έγχυσης των χημικοθεραπευτικών φαρμάκων που φθάνουν έως τις 15 τον αριθμό το PORT τοποθετείται την πρώτη φορά. Έτσι τα Νοσοκομεία για να αποφύγουν το κόστος του KIT (σετ) προμηθεύονται ξεχωριστά το PORT από τις αντλίες.

Η κάθε μία συσκευή αντλία κοστίζει περίπου 25 ευρώ και είναι μίας χρήσεως και χρησιμοποιείται σε μία θεραπεία. Το PORT εμφυτεύεται μία φορά και χρησιμοποιείται για όλο το κύκλο των θεραπειών. Κοστίζει 100 – 150 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα το προμηθεύονται τα Νοσοκομεία.

Από 1 Νοεμβρίου με ΦΕΚ αρ. φύλλου 4898/1-11-2018, άλλαξε ο τρόπος χορήγησης. Στο εν λόγω ΦΕΚ τροποποιήθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και η αντλία με το PORT χορηγούνται με ιατρική συνταγή παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ως σετ από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία, εταιρείες ιατρικών ειδών).

Το σκάνδαλο είναι ότι με βάση το ΦΕΚ 532/16-2-2018, στο οποίο καθορίζονται οι τιμές αποζημίωσης στα εγκεκριμένα σκευάσματα και αναλώσιμου υλικού από τον ΕΟΠΥΥ, το συγκεκριμένο σετ που η εμπορική του ονομασία είναι ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΤΛΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ SMARTeZ 270ml, 10ml/h, κοστολογήθηκε και αποζημιώνεται στις φαρμακευτικές εταιρείες από τον ΕΟΠΥΥ στα 600 ευρώ!!! Δηλαδή 400 – 450 ευρώ περισσότερο από τα χρήματα που το προμηθεύονται τα Νοσοκομεία.

Τα Νοσοκομεία προμηθεύονταν το σετ 150-200 ευρώ. Το σκάνδαλο όμως είναι και στο εξής: Το PORT συνταγογραφείται ως σετ μαζί με την αντλία που τοποθετείται το χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι μιας χρήσης και αχρηστεύεται μετά από κάθε θεραπεία, ενώ το PORT εμφυτεύεται μόνο την πρώτη φορά. Οι ασθενείς αν και αγοράζουν ολόκληρο το σετ το οποίο χρεώνεται 600 ευρώ, στα χέρια τους παίρνουν μόνο τη συσκευή που κοστίζει 25 ευρώ. Τόσο την προμηθεύονται τα Νοσοκομεία.

Δεν είναι μόνο η υπερκοστολόγηση της αντλίας τουλάχιστον 300%. Έχουμε και το κόλπο να χρεώνεται το PORT χωρίς να χρειάζεται και χωρίς να το παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Γιατροί Ογκολόγοι και φαρμακοποιοί Νοσοκομείων δέχονται ήδη ντίλερ των εταιρειών για να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη αντλία έγχυσης του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου συνταγογραφείται και θα πρέπει ο ασθενής να την προμηθεύεται από παρόχους και όχι από το Νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες γίνονται εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Δεν μπορούσαν έως τέλος Οκτώβρη 2018 να φέρνουν φάρμακα από εταιρείες ιατρικών ειδών. Και όμως τώρα από 1 Νοέμβρη 2018 γίνεται. Με την υπερκοστολόγηση και το κόλπο με την χρέωση της αντλίας κάθε φορά, το κέρδος των εταιρειών είναι απίστευτο. Το σκάνδαλο είναι μεγάλο, καθ’ ότι χιλιάδες καρκινοπαθείς (10.000 κατ’ έτος υποβάλλονται στην εν λόγω θεραπεία.

Που είναι το συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης την ώρα που οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα στα Νοσοκομεία!!!

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας εάν διέλαθε της προσοχής του αυτό το μείζον ζήτημα να παρέμβει να ανακληθούν τα σκανδαλώδη ΦΕΚ ώστε οι αντλίες έγχυσης και οι συσκευές να παρέχονται αποκλειστικά και μόνο από τα Νοσοκομεία και να μειωθεί η τιμή αποζημιώσεων από 600€ στα 150-200 ευρώ. Αρκετά πληρώνει ο ελληνικός λαός!!!

Τα έγγραφα-ντοκουμέντα που συνοδεύουν την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:Πηγή