Υλικά για 12 μερίδες

Για την πορτοκαλόπιτα:

500 γρ. φύλλο κρούστας

2  πορτοκάλια

180 γρ. φρέσκο βούτυρο

4 αυγά

130 γρ. ζάχαρη

350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κάψουλα βανίλιας

Για το σιρόπι:

200 ml. χυμό πορτοκαλιού

250 ml. νερό

400 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Αφήστε το γιαούρτι, το βούτυρο και τα αυγά περίπου μισή ώρα εκτός ψυγείου. Τεμαχίστε το φύλλο σε μικρές λωρίδες και προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα για περίπου ένα λεπτό. Σταματήστε το χτύπημα και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, το χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το γιαούρτι και την βανίλια. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Προσθέστε το φύλλο στο μείγμα και συνεχίστε το ανακάτεμα. Έπειτα μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους, αφού πρώτα το έχετε αλείψει με βούτυρο.

Ψήνετε την πορτοκαλόπιτα στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Μέχρι να ετοιμαστεί η πορτοκαλόπιτα, βράστε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα για 5 λεπτά και έπειτα αφήστε τα να κρυώσουν.

Μόλις η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη, την χαράσσετε ελαφρά με ένα μαχαίρι και την περιχύνετε κουταλιά – κουταλιά με σιρόπι.

Αφήστε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει και είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

vita.gr

Πηγή