Ο άδικος θάνατος πρόωρου βρέφους στην Τήνο έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις του υγειονομικού συστήματος. Κυρίως στη νησιωτική χώρα, όπου οι κάτοικοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα καθημερινά εξαιτίας της ανεπάρκειας μέσων και κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης.

Η 37χρονη γυναίκα από την Τήνο, ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί. Μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της προκάλεσε πρόωρο τοκετό στον 6ο μήνα της κύησής της και συγκεκριμένα στην 23η εβδομάδα. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Τήνου, όπου έσπευσε άμεσα όλο το ιατρικό προσωπικό του νησιού: ο μαιευτήρας κ. Νικόλας Διαμαντάκης, η μαία Σοφία Δελατόλα και η παιδίατρος Ελένη Μουρατίδου. Το αγοράκι γεννήθηκε με άπνοια και υποτονικότητα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλε το έμπειρο ιατρικό προσωπικό του νησιού, όμως, δεν διέθετε τα κατάλληλα μέσα για να προσφέρει στο νεογέννητο πρόωρο την κατάλληλη περίθαλψη.

Ζητήθηκε η συνδρομή του ΕΚΑΒ, καθώς η μόνη σωτηρία για το νεογέννητο ήταν η μεταφορά του σε κατάλληλα εξοπλισμένο μεγάλο νοσοκομείο. Το αγοράκι, όμως, ήταν άτυχο. Ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας και διασώστες του ΕΚΑΒ που βρίσκονταν διάσπαρτα ανάμεσα σε Σύρο, Ρόδο και Λήμνο δεν κατάφεραν να συντονιστούν σωστά και να φέρουν αποτέλεσμα, ενώ επιπλέον εμπόδια αντιμετώπιζαν, “λόγω νύχτας και διαστάσεων ελικοδρομίου”, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΚΑΒ που εκδόθηκε χθες βράδυ.

Ανακοίνωση του ΕΚΑΒ: Το νεογνό δεν “σταθεροποιήθηκε” για να μπορέσει να διακομιστεί

Να εξηγήσει τα…ανεξήγητα προσπαθεί με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής. Αφού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του πρόωρου νεογνού που χάθηκε, παραθέτει τα γεγονότα από την πλευρά του ΕΚΑΒ, αφήνοντας και υπαινιγμούς για την πολεμική αεροπορία, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι: “Είναι προφανές ότι για τα διαθέσιμα πτητικά μέσα καθώς και για την κατάσταση τους το ΕΚΑΒ βασίζεται στις Ε.Δ. (σ.σ. Ενοπλες Δυνάμεις) και δεν δύναται να επηρεάσει καθοριστικά τις προτεραιότητες τους”.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΚΑΒ:

“Κατ΄ αρχάς εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του πρόωρου νεογνού που χάθηκε. Πρόκειται για κλήση που λήφθηκε τα μεσάνυχτα της 22ας Μαρτίου για οξύ τοκετό σε γυναίκα πρωτοτόκο 37 ετών, με το κύημα να είναι 23 εβδομάδων που γεννήθηκε με άπνοια, υποτονικότητα και APGAR score 3. Ο τοκετός διενεργήθηκε από ιδιώτη μαιευτήρα στις εγκαταστάσεις του Κ.Υ. Τήνου.

Το ΕΚΑΒ έθεσε άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τις υγειονομικές ιπτάμενες ομάδες τόσο της Σύρου όσο και της Ρόδου και ζήτησε πτητικό μέσο από τις Ε.Δ.

Η τραγική κατάληξη επήλθε παρά τις προσπάθειες πολλών ιατρών και άλλων υγειονομικών υπαλλήλων μεταξύ των οποίων του ιπτάμενου ιατρού και του ιπτάμενου διασώστη του ΕΚΑΒ οι οποίοι συμμετείχαν επί ώρες στην προσπάθεια ανάνηψης.

Προς αποκατάσταση της ακρίβειας της περιγραφής των γεγονότων σας ενημερώνουμε ότι ελικόπτερο προερχόμενο από τη Λήμνο έφθασε στην Τήνο, με υγειονομικό πλήρωμα τους προαναφερόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε αυτό στην Σύρο. Όσον αφορά το διαθέσιμο στην βάση Σύρου από την Αεροπορία Στρατού πτητικό μέσο (ελικόπτερο CHINOOK) είναι γνωστό πως δεν μπορεί να επιχειρήσει (προσγειωθεί) στην Τήνο καθώς και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα την νύχτα, λόγω διαστάσεων των ελικοδρομίων. Είναι δε προφανές ότι για τα διαθέσιμα πτητικά μέσα καθώς και για την κατάσταση τους το ΕΚΑΒ βασίζεται στις ΕΔ και δεν δύναται να επηρεάσει καθοριστικά τις προτεραιότητες τους. Ωστόσο είναι γνωστό ότι εξαντλούνται από τις ΕΔ όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες και συχνά μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες.

Τέλος διευκρινίζεται ότι ουδέποτε εκπληρώθηκαν οι ιατρικές προϋποθέσεις για την εκτέλεση της εν λόγω αεροδιακομιδής του νεογνού αφού ποτέ δεν σταθεροποιήθηκε (ασταθής ασθενής)”.

Εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΑΒ

ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τζανετής



Πηγή