Μια από τις πιο συχνές συμβουλές που μας δίνουν όταν γινόμαστε μανούλες είναι να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να βλέπουν τηλεόραση. Και αυτό ισχύει από τη μέρα που γεννιούνται τα μωρά μας μέχρι και την εφηβεία τους.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρακολουθούν περίπου δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει όπως τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο χρονών να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η τηλεόραση μπορεί να κλέψει πολύτιμο χρόνο από τη συναναστροφή του παιδιού με τους γονείς του, με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και φυσικά από το ίδιο το παιχνίδι.  Τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των δύο χρονών μπορούν να παρακολουθούν κατά μέσο όρο 1-2 ώρες την ημέρα με την προϋπόθεση ότι παρακολουθούν ποιοτικά προγράμματα.

Αρνητικές επιδράσεις της τηλεόρασης στο παιδί

Βία

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος Αμερικανός  θα παρακολουθήσει μέχρι την ηλικία των 18 χρονών 200 000 πράξεις βίας στην τηλεόραση. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν εύκολα να διακρίνουν τη φαντασία από την πραγματικότητα. Προβλήματα συμπεριφοράς, εφιάλτες και δυσκολία στον ύπνο μπορεί να είναι επακόλουθα της έκθεσής τους στις σκηνές βίας που παρακολουθούν στην τηλεόραση.

Πολλές πράξεις βίας διαπράττονται από τον πρωταγωνιστή που υποδύεται  το ρόλο του “καλού”, τον οποίο τα παιδιά έχουν διδαχθεί να μιμηθούν! Ακόμα κι αν τα παιδιά διδάσκονται από τους γονείς τους ότι δεν είναι σωστό να χτυπήσουν άλλο παιδάκι, εντούτοις η τηλεόραση τους στέλνει αντίθετα μηνύματα με τις πράξεις των πρωταγωνιστών. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούν να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος.

Επικίνδυνες συμπεριφορές

Τα παιδιά παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλουν  σκηνές βίας καιπεριλαμβάνουν σκηνές σεξ, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ,  χρήσης ναρκωτικών ουσιών κ.τ.λ.

Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτά επηρεάζονται από αυτές τις σκηνές. Παιδιά που παρακολουθούν σκηνές σεξ στην τηλεόραση έχουν σε πιο μικρή ηλικία την πρώτη τους σεξουαλική επαφή σε σχέση με τα παιδιά που δεν παρακολουθούν σκηνές σεξ στην τηλεόραση.  Ακόμη, επηρεάζονται και από τις διαφημίσεις που έχουν σχέση με το αλκοόλ ή από σειρές/ταινίες στις οποίες προβάλλονται αρνητικά πρότυπα που παρουσιάζουν αλκοολικές συμπεριφορές.

Παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η διαφήμιση τσιγάρων, εντούτοις τα παιδιά βλέπουν πολλές σκηνές με ανθρώπους να καπνίζουν. Μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που παρακολουθούν περισσότερο από 5 ώρες την ημέρα τηλεόραση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσουν το κάπνισμα σε σχέση με αυτά που παρακολουθούν λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Παχυσαρκία

Είναι πια αποδεκτό από όλους και έχει αποδειχτεί σε διάφορες έρευνες ότι η τηλεόραση προκαλεί παχυσαρκία. Πρώτα από όλα το παιδί που παρακολουθεί τηλεόραση είναι ακίνητο στον καναπέ και δεύτερο τα παιδιά συνήθως καταναλώνουν σνακ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Επιπλέον, βομβαρδίζονται συνεχώς από διαφημίσεις που προωθούν μη υγιεινές τροφές όπως είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια κ.τ.λ.

Επίδραση διαφημίσεων

Τα παιδιά εκτίθενται σε εκατοντάδες διαφημίσεις καθημερινά, όπως διαφημίσεις παιχνιδιών, φαγητών, ποτών κ.τ.λ. Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των έξι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ότι οι διαφημίσεις δεν είναι τηλεοπτικό πρόγραμμα, ειδικά αν τα προϊόντα διαφημίζονται από κάποιο αγαπημένο τους πρωταγωνιστή.

Γι’ αυτό πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας και να του εξηγήσετε το ρόλο και το σκοπό της διαφήμισης, που δεν είναι παρά μόνο να ωθήσει τον καθένα από εμάς να αγοράσετε το διαφημιζόμενο προϊόν ή υπηρεσία


Πηγή