Οι ειδικοί λένε ότι η προτιμώμενη θέση ύπνου μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πολλά προβλήματα υγείας.

Όλοι επιλέγουμε διαφορετικές θέσεις για να ξαπλώσουμε και να ξεκουραστούμε. Δεν είναι μυστικό ότι η θέση που επιλέγουμε για να κοιμηθούμε λέει πολλά για εμάς. Όμως, εκτός από τα σημάδια στο δέρμα μας, οι ειδικοί λένε ότι οι συνήθειες του ύπνου μας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες, ο πόνος στην πλάτη λόγω του άβολου ύπνου είναι το μικρότερο από τα πιθανά προβλήματα. Κάθε στάση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της όσον αφορά τον ύπνο και την υγεία.

Ο πόνος και η δυσφορία που αισθάνεστε όταν κοιμάστε σε ορισμένες στάσεις προκαλείται από κοινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κινείτε τακτικά το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπτώσεις της στάσης του ύπνου στην υγεία

1. Αν κοιμάστε μπρούμυτα

Αν και ο ύπνος μπρούμυτα έχει πλεονεκτήματα, όπως το μειωμένο ροχαλητό και οι ανοιχτοί αεραγωγοί, είναι επίσης μια θέση που συχνά συνδέεται με πόνους στον αυχένα και την πλάτη.

Η πλάγια στροφή του κεφαλιού ασκεί πίεση στον αυχένα και καμπυλώνει τη σπονδυλική στήλη. Η άμεση πίεση στο πρόσωπο κάνει τις ρυτίδες πιο ορατές με την πάροδο του χρόνου.

2. Αν κοιμάστε ανάσκελα

Σύμφωνα με τον Lerderle, μια από τις πιο συχνές (και προβληματικές) παθήσεις των ανθρώπων που κοιμούνται ανάσκελα είναι η υπνική άπνοια. Αυτό συμβαίνει όταν ο μαλακός ιστός πίσω από τον αυχένα χαλαρώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ροχαλητό και διακοπή της αναπνοής.

Η υπνική άπνοια διαταράσσει τη ροή και την ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας κόπωση και επηρεάζοντας καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία και η οδήγηση.

Επηρεάζει επίσης τη σωματική υγεία. Γνωρίζατε ότι η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων επιπλοκών; Η υπνική άπνοια προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα.

3. Αν κοιμάστε στο πλάι

Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο δημοφιλής θέση ύπνου, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα υγείας ανάλογα με το ποια πλευρά του κρεβατιού προτιμάτε.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γυναίκες, ιδίως οι έγκυες και όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δεν πρέπει να κοιμούνται στη δεξιά πλευρά: το στομάχι είναι χαμηλότερα από τον οισοφάγο.

Ωστόσο, για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, η δεξιά πλευρά είναι η συνιστώμενη θέση ύπνου για την ανακούφιση της πίεσης που ασκείται στην καρδιά λόγω της βαρύτητας.

Οι γυναίκες με σώμα σε σχήμα κλεψύδρας που κοιμούνται σε μαλακά στρώματα τείνουν να βυθίζονται προς τα κάτω, προκαλώντας πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς, ενώ οι άνδρες που κοιμούνται στο πλάι τείνουν να έχουν πιο δύσκαμπτους ώμους καθώς μεγαλώνουν και οι μύες τους εξασθενούν. Ο πλευρικός ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει ρυτίδες και χαλάρωση του στήθους.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Δασολογίας του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Τεχνολογίας Chenzhou το 2022, η οποία εξέτασε πώς επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου από τη στάση του σώματος, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι χωρίς διαταραχές ύπνου που προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι κοιμούνται καλύτερα από εκείνους που προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα.



Πηγή