Οι λοιμώξεις του αυτιού προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, ακόμη και μύκητες που παγιδεύονται στο μέσο, ή στο εξωτερικό αυτί. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μολύνσεις στο αυτί από τους ενήλικες.
Συχνότερα, ένα κρυολόγημα, μια γρίπη, οι αλλεργίες και το κάπνισμα μπορεί να είναι ο καταλύτης για μια λοίμωξη του μέσου αυτιού (μέση ωτίτιδα). Η είσοδος νερού στον ακουστικό πόρο μπορεί να συμβάλει σε λοιμώξεις του εξωτερικού αυτιού (εξωτερική ωτίτιδα).
Οι καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του εξωτερικού αυτιού σε ενήλικες είναι:
Ένας πόνος στο αυτί μπορεί να είναι σημάδι ήπιας λοίμωξης του αυτιού και συνήθως υποχωρεί από μόνος του. Ωστόσο, εάν ο πόνος στο αυτί δεν υποχωρήσει μετά από 3 ημέρες, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά.
Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε:
- εκκρίσεις από το αυτί
- πυρετό
- απώλεια ισορροπίας μαζί με μόλυνση του αυτιού
Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει ήπιες μολύνσεις του εξωτερικού αυτιού. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που σημαίνει ότι σκοτώνει βακτήρια, μύκητες και πιθανώς ιούς.
Λοιμώξεις των αυτιών: Θεραπείες με μηλόξυδο
Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν οριστικά ότι το μηλόξυδο θεραπεύει τις μολύνσεις των αυτιών, αλλά περιέχει οξικό οξύ.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, το οξικό οξύ είναι αντιβακτηριακό. Αυτό σημαίνει ότι σκοτώνει τα βακτήρια. Οι σταγόνες αυτιού με ρυθμισμένο οξικό οξύ είναι συχνά μια παραδοσιακή θεραπεία για την μόλυνση του εξωτερικού αυτιού. Ο καθαρισμός του αυτιού είναι επίσης μέρος της θεραπείας, σε περιπτώσεις όπου οι σταγόνες δεν μπορούν να διεισδύσουν αρκετά καλά για να είναι αποτελεσματικές. Αυτό εφαρμόζεται κυρίως σε μολύνσεις του μέσου ωτός.
Μια άλλη μελέτη επίσης έδειξε ότι το μηλόξυδο μπορεί να σκοτώσει μύκητες. Μια τρίτη μελέτη έδειξε ότι το μηλόξυδο είναι αποτελεσματικό κατά βακτηρίων, μυκητών και ιών.
Το μηλόξυδο δεν είναι υποκατάστατο της επίσκεψης στον γιατρό. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για λοιμώξεις του εξωτερικού αυτιού. Εάν δεν έχετε άθικτη τυμπανική μεμβράνη (τύμπανο), μην βάζετε τίποτα στο αυτί σας χωρίς να δείτε γιατρό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι λοιμώξεις του μέσου ωτός πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται από γιατρό, ειδικά στα παιδιά. Εάν έχετε πόνο στο αυτί και δεν είστε σίγουροι ποιος τύπος μόλυνσης τον προκαλεί, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για διάγνωση πριν βάλετε οτιδήποτε στο αυτί σας.
Φροντίστε να αραιώσετε το μηλόξυδο με ίση ποσότητα νερού. Το σκέτο μηλόξυδο μπορεί να κάψει τον ευαίσθητο ιστό του ακουστικού πόρου.
Σταγόνες αυτιών από μηλόξυδο με ζεστό νερό
- Αναμείξτε ίσα μέρη μηλόξυδου με ζεστό, όχι καυτό, νερό.
- Εφαρμόστε 5 έως 10 σταγόνες σε κάθε προσβεβλημένο αυτί.
- Καλύψτε το αυτί σας με ένα βαμβάκι, ή καθαρό πανί και κρατήστε το κεφάλι σας στο πλάι, για να αφήσετε τις σταγόνες να εισέλθουν και να καθίσουν στο αυτί. Κάντε το για περίπου 5 λεπτά.
- Επαναλάβετε αυτήν την εφαρμογή όσο συχνά επιθυμείτε για τη θεραπεία μιας λοίμωξης του εξωτερικού αυτιού.
Σταγόνες αυτιών από μηλόξυδο με οινόπνευμα εντριβής
Αυτή η συνταγή είναι πανομοιότυπη με την παραπάνω, εκτός από το ότι περιλαμβάνει αλκοόλ αντί για ζεστό νερό.
Το οινόπνευμα εντριβής είναι ταυτόχρονα αντιμικροβιακό και αντιβακτηριακό. Μην χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο εάν έχετε εκκρίσεις από το αυτί σας, ή αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη του μέσου ωτός. Επίσης, μην συνεχίσετε με αυτό το διάλυμα εάν έχετε κάποιο τσούξιμο, ή ενόχληση όταν το πρωτοεφαρμόσετε.
- Αναμείξτε ίσα μέρη μηλόξυδου με οινόπνευμα εντριβής (ισοπροπυλική αλκοόλη).
- Εφαρμόστε 5 έως 10 σταγόνες σε κάθε προσβεβλημένο αυτί.
- Καλύψτε το αυτί σας με ένα βαμβάκι, ή καθαρό πανί και κρατήστε το κεφάλι σας στο πλάι για να αφήσετε τις σταγόνες να εισέλθουν και να καθίσουν στο αυτί. Κάντε το για περίπου 5 λεπτά.
- Επαναλάβετε αυτήν την εφαρμογή όσο συχνά θέλετε για να καταπολεμήσετε την μόλυνση του αυτιού.
Συμπτώματα μόλυνσης του αυτιού
Τα συμπτώματα μόλυνσης του εξωτερικού αυτιού περιλαμβάνουν:
- ωταλγία
- φλεγμονή και οίδημα
- πόνος και ευαισθησία
- αλλαγές στην ακοή
- ναυτία
- ανισορροπία και ζάλη
- πονοκέφαλος
- πυρετός
Εάν ένας πόνος, ή μια λοίμωξη στο αυτί δεν υποχωρήσει μετά από 3 ημέρες, ή εάν έχετε εκκρίσεις, πυρετό και απώλεια ισορροπίας, επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Εναλλακτικές θεραπείες
Υπάρχουν άλλες σπιτικές θεραπείες για τις λοιμώξεις του αυτιού που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Όμως, καμία από αυτά δεν πρέπει να αντικαταστήσει την επίσκεψη σε γιατρό. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται μόνο για λοιμώξεις του εξωτερικού αυτιού. Οι λοιμώξεις του μέσου ωτός πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται από γιατρό.
- κρύες, ή ζεστές κομπρέσες
- κοινά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή
- έλαιο δέντρου τσαγιού
- έλαιο σκόρδου
- το να φάτε τζίντζερ
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο, δοκιμάστε μια ή δύο σταγόνες σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας για 24 ώρες, για να δείτε εάν υπάρχει κάποια αντίδραση. Ακόμα κι αν το έλαιο δεν ερεθίζει το δέρμα σας, θα μπορούσε να προκαλέσει ερεθισμό, ή δυσφορία εάν το βάλετε στο αυτί σας.
Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στις ετικέτες για συγκεκριμένα αιθέρια έλαια και φυλάξτε το μακριά από παιδιά.
Και πάλι, μην δοκιμάσετε αιθέρια έλαια στο αυτί σας, εάν έχετε, ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε, κατεστραμμένο τύμπανο. Μπορεί να είναι επικίνδυνα για το μέσο αυτί.
φωτό: iStock