Δωρεάν διακοπές στο όμορφο χωριό Grottole, στον ιταλικό νότο, θα κάνουν φέτος τέσσερις άνθρωποι, χάρη στην Airbnb και τον τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wonder Grottole. Οι φιλοξενούμενοι θα ενταχθούν στην τοπική κοινότητα και θα εργαστούν ως home hosts (οικοδεσπότες) για την Airbnb.

«Το όνειρό μας είναι να ξανακατοικηθεί αυτό το ιστορικό κέντρο» τονίζει ο Silvio Donadio, εκ των ιδρυτών του Wonder Grottole, σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος. Σήμερα ζουν στην πόλη μόνο 300 άνθρωποι στο χωριό, τα οποίο έχει πάνω από 600 άδεια σπίτια, καθώς πολλοί κάτοικοί της την εγκατέλειψαν. «Σε δέκα χρόνια θέλουμε να δούμε το χωριό γεμάτο ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες πλήρως ενσωματωμένους στην τοπική κοινότητα» προσθέτει.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλεγούν θα λάβουν τα έξοδα μετακίνησης από και προς το Grottole και κουπόνι της Airbnb για διαμονή σε τοπικό κατάλυμα, εξήγησε εκπρόσωπος της Airbnb στο CNBC.

Οι τέσσερις φιλοξενούμενοι θα εργαστούν για τον οργανισμό Wonder Grottole υποδεχόμενοι επισκέπτες αλλά και διοργανώνοντας δραστηριότητες όπως συγκομιδή καρπών, μελισσοκομία, παρασκευή ζυμαρικών και ελαιοπαραγωγή.

«Οι επισκέπτες που θα έρθουν στο Grottole θα μείνουν σε ένα ήσυχο μέρος με ήσυχους ρυθμούς» λέει ένας από τους τοπικούς ελαιοπαραγωγούς. «Δεν υπάρχει κυκλοφοριακό, χάος, ρύπανση, αλλά καλό φαγητό και ζεστοί άνθρωποι. Οι άνθρωποι που θα έρθουν θα φέρουν ενέργεια στο χωριό μας και θα μοιραστούν τις ιστορίες τους, μας αρέσει να ακούμε».

Το πρόγραμμα του Grottole είναι μέρος της ευρύτερης συνεργασίας της περιοχής Basilicata της νότιας Ιταλίας με την Airbnb με στόχο την υποστήριξη του βιώσιμου τουρισμού.

Οι τέσσερις που θα επιλεγούν δεν θα λάβουν μισθό αλλά εκτός από τις ευθύνες τους ως συνεργάτες της Airbnb θα έχουν χρόνο για ξεκούραση και απόλαυση της περιοχής, περιέγραψε εκπρόσωπος της Airbnb στο CNBC. Θα εισπράξουν ωστόσο ένα ποσό για τα έξοδα διατροφής και άλλα βασικά είδη, με όριο τα 900 ευρώ.

Το πρόγραμμα τρέχει για τρεις μήνες, από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2019.

Οι επιλεγόμενοι θα ανακοινωθούν στις 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με το CNBC, υποβλήθηκαν ήδη 75.000 αιτήσεις ενώ η προθεσμία λήγει στις 17 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες εδώ.Πηγή