Ο εσωτερικός κριτής μπορεί να μας περιορίσει με πολλούς τρόπους και να μας κάνει να νιώθουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφαλείς. Όλοι έχουν έναν εσωτερικό κριτή, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένοι είναι.

Αλλά το «κλειδί» είναι να μάθουμε πώς να το ελέγχουμε, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε μια πιο ελεύθερη, ανεμπόδιστη και ευτυχισμένη ζωή.

Την επόμενη φορά που ο εσωτερικός σας κριτής εμφανιστεί, δοκιμάστε τους ακόλουθους τρόπους ώστε να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις και να αποκτήσετε περισσότερη ηρεμία.

Πιάστε τον κριτή στη δράση

Εάν σκέφτεστε υπερβολικά κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια ενέργεια, τότε είστε από τους ανθρώπους που οι κρίσεις που περνάνε από το μυαλό τους καθημερινά είναι αμέτρητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορείτε να φιλτράρετε πότε η κριτική είναι ωφέλιμη και πότε άχρηστη. Ως άσκηση, μη προσπαθείτε να αλλάξετε τη σκέψη σας αλλά εστιάστε σε αυτήν. Παρατηρώντας τη σκέψη και το λόγο που προήλθε θα σας επιτρέψει να αναγνωρίζετε πότε η κριτική σκέψη ξεφεύγει και πότε είναι χρήσιμη.

Δείξτε συμπόνια

Έρευνες δείχνουν πως είναι πιο αποτελεσματικό να δείχνετε συμπόνια στον εσωτερικό σας κριτή παρά να παλεύετε εναντίον του. Ο εσωτερικός κριτή προσπαθεί να γίνει φίλος σας. Θέλει να σας εμποδίσει να πληγωθείτε ή να αποτύχετε. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι σας εμποδίζει επίσης να είστε ο πιο ευτυχισμένος ή πιο επιτυχημένος εαυτός μας. Έτσι, όταν εμφανίζεται ο εσωτερικός σας κριτής, να έχετε κάποια συμπόνια για αυτόν. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας και αγαπήστε τον εαυτό σας. Η αποδοχή του εαυτού σας είναι η καλύτερη αυτοάμυνα.

Αναγνωρίστε τον εσωτερικό κριτή

Αφού θα έχετε μάθει πότε η κριτική που κάνετε στον εαυτό σας είναι χρήσιμη και πότε υπερβολική, μπορείτε να περάσετε στο επόμενο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να αμφισβητήσετε την εγκυρότητα της σκέψης σας. Μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά σύμφωνα με έρευνες, εάν ονομάσετε την αρνητική σας σκέψη και απευθυνθείτε σε αυτήν, τότε θα μπορέσετε και να ελέγξετε τον εσωτερικό σας κριτή.

Vita.gr



Πηγή