Η ύπαρξη ενός κατοικίδιου στην οικογένεια μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη εμπειρία για ένα παιδί, ωστόσο υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να λάβεις για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς, δαγκωματιές ή άγαρμπες κινήσεις του παιδιού σου απέναντι στο κατοικίδιο.

Καταρχάς, η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας είναι η μίμηση. Το παιδί θα μάθει πώς να φέρεται όταν δει τη δική σου συμπεριφορά απέναντι στο ίδιο και φυσικά απέναντι στο σκύλο.

Ποτέ μην αφήνεις το σκύλο και το παιδί να παίζουν μόνα τους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι πολύ εύκολο να σημειωθούν τραυματισμοί και δαγκωματιές, ειδικά αν δεν υπάρχει επίβλεψη.

-Μάθε το παιδί να είναι ευγενικό και προσεκτικό όταν παίζει με σκυλιά γενικά

-Χώρισέ τους αν ο σκύλος κοιμάται, αν υπάρχει φαγητό στο χώρο και αν δεν έχεις να τη δυνατότητα να αφοσιωθείς απόλυτα στην επίβλεψή τους

-Δημιούργησε δύο διαφορετικούς μικρούς χώρους ή δωμάτια, όπου το παιδί θα μπορεί να είναι μόνο του αλλά και ο σκύλος θα έχει το χώρο του χωρίς το παιδί

-Εκπαίδευσε το σκύλο σου σε πολύ βασικές εντολές, όπως είναι το ‘κάτσε’, ‘μείνε’ και ‘έλα’

-Επιβράβευσε και τους δύο όταν φέρονται σωστά

-Αν δεν έχεις χρόνο για επίβλεψη, ζήτησε βοήθεια από φίλο ή συγγενή

Πότε να τους κρατήσεις χωριστά:

Όταν ο σκύλος τρώει ή μασάει κάποια λιχουδιά. Είναι μία στιγμή που δεν θέλει να μοιράζεται και μόνο εσύ ή κάποιος άλλος ενήλικας πρέπει να το κάνει.

Όταν ο σκύλος σου κοιμάται.

Όταν δεν είναι μεταξύ τους εξοικειωμένοι ακόμα και δεν γνωρίζονται καλά.

Εάν το δένεις. Αν νιώσει ότι δεν μπορεί να παίξει ή να τρέξει, μπορεί να εκνευριστεί και να ξεσπάσει στο παιδί.

Εάν έχει γεννήσει πρόσφατα, εφόσον είναι μία περίοδος κατά την οποία έχει έντονο το προστατευτικό ένστικτο και μπορεί να επιτεθεί.

Εάν ο σκύλος έχει πάρει το παιχνίδι του παιδιού. Μάθε στο παιδί να το λέει σε εσένα και να μην το τραβάει από το στόμα του σκύλου.

Προετοίμασε το σκύλο για τον ερχομό του νέου μωρού. Αν έρχεται νέο μέλος στο σπίτι, πρέπει να ξεκινήσεις νωρίτερα την προετοιμασία της αλλαγής με μικρά και εύκολα tips:

-Άλλαξε το μέρος ή το χώρο παιχνιδιού του σκύλου αν χρειάζεται.

-Αν ο σκύλος μπορεί να μπει εύκολα στο δωμάτιο που θα είναι το μωρό, βάλε μικρά εμπόδια ή ασφάλειες στο χώρο.

-Προσάρμοσε ανάλογα τις ώρες φαγητού και άσκησης του σκύλου σου.

-Εκπαίδευσέ το να μην πηδάει ξαφνικά πάνω στην αγκαλιά σου

-Φρόντισε να μην ταξιδεύουν ή να μην είναι μαζί στο ίδιο αυτοκίνητο



agrinio24.gr