Η σταθερή ρουτίνα ύπνου είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των μικρών σωμάτων και μυαλών τους, καθώς και για την διατήρηση μιας χαρούμενης ιδιοσυγκρασίας.

Όμως, όταν δεν υπάρχει σχολείο ή παιδικός σταθμός για να πάνε τα παιδιά, ο ύπνος είναι δελεαστικός

Πριν απ’ όλα, όμως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κοιμούνται όσο πρέπει για την ηλικία τους.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά;

Ακολουθεί μια λίστα με τις προτεινόμενες ώρες ύπνου για το παιδί σας ημερησίως, συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου:

Βρέφη (1 έως 2 ετών) – 11 έως 14 ώρες την ημέρα

Νήπια/Νεαρά παιδιά (3 έως 5 ετών) -10 έως 13 ώρες την ημέρα

Παιδιά (6 έως 12 ετών) – 9 έως 12 ώρες την ημέρα

Έφηβοι (13 έως 18 ετών) – 8 έως 10 ώρες την ημέρα

Αυτοί οι αριθμοί είναι γενικές οδηγίες για το τι λειτουργεί καλύτερα για τα περισσότερα παιδιά αυτών των ηλικιών. Είναι επίσης ένας γενικός μέσος όρος, αν μείνουν ξύπνια ένα βράδυ και καλύψουν το έλλειμμα με έναν μεγάλο μεσημεριανό υπνάκο ή με ύπνο την επόμενη μέρα.

Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε φροντίστε να προσαρμόζεστε στις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού σας. Εάν το μικρό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί αρκετά ή υπερκοιμάται δραματικά κάθε μέρα, ίσως θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό του.

Διασφαλίζοντας μια ρουτίνα ύπνου για τα παιδιά

Η ρουτίνα ύπνου είναι επωφελής τόσο για τα παιδιά σας όσο και για εσάς, που επίσης χρειάζεστε ξεκούραση. Παρακάτω είναι κάποιοι πολύ χρήσιμοι και εύκολοι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι ο ύπνος των παιδιών σας παραμένει σε καλό δρόμο:

Κρατήστε το δωμάτιό τους σκοτεινό

Οι κουρτίνες συσκότισης είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε καταστάσεις όπως αυτή. Απλώς κλείστε τις κουρτίνες πριν ετοιμαστείτε για ύπνο κι αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να αρχίσει να παράγει μελατονίνη και τα μάτια να κλείσουν. Ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι επίσης πολύ λιγότερο δελεαστικό για να σηκωθεί το παιδί από το κρεβάτι του και να αρχίσει να παίζει με παιχνίδια.

Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κολύμπι, αθλήματα κ.λπ., διευκολύνει πολύ τον ύπνο το βράδυ. Αν και αυτή είναι γενικά κάτι απλό για τους γονείς των περισσότερων νηπίων και μικρών παιδιών, όσοι έχουν εφήβους μπορεί να δυσκολευτούν. Το ίδιο ισχύει για όλους τους ενήλικες. Ενθαρρύνετε λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότερο τις σωματικές δραστηριότητες.

Αποφύγετε την υπερβολική τεχνολογία

Με την προσφορά ψυχαγωγίας στα τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια, οι έφηβοι είναι γνωστό ότι μένουν ξύπνιοι όλη νύχτα με αποτέλεσμα να κοιμούνται μέχρι την ώρα του γεύματος. Χωρίς το ερέθισμα του διαδικτύου, ο έφηβός θα είναι πολύ πιο δύσκολο να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα. Ορίστε λοιπόν ένα χρονικό όριο μετά από το οποίο οι συσκευές τους θα απενεργοποιούνται (αυτό προϋποθέτει να κάνετε το ίδιο με τις δικές σας συσκευές).



Πηγή