Μην ενδίδετε σε κάθε επιθυμία του παιδιού, που έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου. Αρνηθείτε την πραγματοποίηση όσων ζητάει και είναι παράλογα ή δεν μπορούν πρακτικά να γίνουν άμεσα, για να μάθει να περιμένει μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για την υλοποίησή τους.

Ακόμα κι αν αλλάξετε γνώμη για κάτι που αρχικά αρνηθήκατε στο παιδί, μην του δείξετε ότι υπαναχωρείτε γιατί θα πάρει λάθος μήνυμα. Απλά φροντίστε την επόμενη φορά να λειτουργήσετε με μεγαλύτερο ορθολογισμό και χωρίς βιασύνη στις αποφάσεις σας.

Κάντε μικρά τρικ σε απλά, καθημερινά ζητήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε κάποιες φορές να καθυστερείτε ελάχιστα το τάισμα του μωρού για να μάθει να διαχειρίζεται με ψυχραιμία αυτή την ελάχιστη αναμονή.

Να έχετε σε προτεραιότητα την αγορά επιτραπέζιων παιχνιδιών και παζλ, τα οποία από τη φύση τους εξασκούν την υπομονή του παιδιού.

Μάθετε στο παιδί να ολοκληρώνει πρώτα μια ασχολία και μετά να συνεχίζει με την επόμενη. Να δείχνει δηλαδή την απαιτούμενη υπομονή με κάθε τι που καταπιάνεται και να μην αφήνει πράγματα στη μέση αν δε συντρέχει σοβαρός λόγος.

Όταν το παιδί μεγαλώσει και φτάσει στο αναπτυξιακό επίπεδο να αντιλαμβάνεται την έννοια του προγράμματος, καλό είναι να το ενημερώνετε για τη χρονική σειρά που θα κάνετε μαζί κάποια πράγματα που το αφορούν. Κάπως έτσι θα είναι προετοιμασμένο να περιμένει όσο πρέπει μέχρι να γίνει η αγαπημένη του ασχολία.



Πηγή