Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πολύ συχνός και τα κρούσματά του αυξάνονται ασταμάτητα, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περισσότερα από 422 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτόν. Αντίστοιχα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχει το σχεδόν 12% των ενηλίκων.

Παρότι, όμως, είναι τόσο συχνός, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν βασικά πράγματα γι’ αυτόν.

Το κουΐζ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε ένα μίνι κουΐζ που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις γνώσεις σας. Αν δυσκολεύεστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις, χρειάζεστε περισσότερη ενημέρωση.

Όλες οι ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν με ένα απλό «Ναι» ή «Όχι».

  1. Αυξάνει η παχυσαρκία τον κίνδυνο διαβήτη;
  2. Αν ένας γονιός είχε διαβήτη, το παιδί του κινδυνεύει περισσότερο να τον εκδηλώσει;
  3. Μπορούν οι πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη να ζήσουν χωρίς ινσουλίνη;
  4. Μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση;
  5. Επηρεάζει η γυμναστική τον διαβήτη;

Οι σωστές απαντήσεις

  1. Ναι. Τα περιττά κιλά αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλά χρόνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του τύπου 2 διαβήτη. Όσο περισσότερα κιλά διαθέτει κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.
  2. Ναι. Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα παιδιά των πασχόντων από τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
  3. Όχι. Ο διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια που εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει αποδοτικά. Στους ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, επομένως χρειάζονται καθημερινά εγχύσεις της ορμόνης για να επιζήσουν.
  4. Ναι. Ο διαβήτης αποτελεί κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Ο διαβήτης αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου και για άλλες επιπλοκές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εμφράγματα, εγκεφαλικά και ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων.
  5. Ναι. Η συστηματική, μετρίας εντάσεως άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία του διαβήτη. Ειδικά ο τύπου 2 διαβήτης προκαλείται σε σημαντικό βαθμό από το περιττό σωματικό βάρος και την καθιστική ζωή. Ο τύπου 2 διαβήτης αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων της νόσου.



Πηγή