Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα εύκολο και γρήγορο σνακ που μπορούμε να πάρουμε παντού μαζί μας ή να τα φυλάμε σε ένα συρτάρι του γραφείου μας για ώρα ανάγκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, κράνμπερι και σταφίδες, παρά το μικρό τους μέγεθος, έχουν μεγάλη διατροφική αξία.

Επειδή κατά την αποξήρανση αφαιρείται περισσότερο από το 50% του νερού, αλλά όλα τα θρεπτικά στοιχεία τους παραμένουν, τα ξερά φρούτα περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά μας δίνουν 4 μέχρι 5 φορές περισσότερες θερμίδες από όσο τα αντίστοιχα φρέσκα.

Δηλαδή, τα αποξηραμένα φρούτα αποδίδουν:

Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα μήλα = 315 θερμίδες

Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα (μέτρια) = 375 θερμίδες

Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα αχλάδια = 405 θερμίδες

Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα, ροδάκινα = 423 θερμίδες

Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα = 453 θερμίδες

Ένα φλιτζάνι αποξηραμένα χουρμάδες = 505 θερμίδες

Ένα φλιτζάνι κορινθιακή σταφίδα = 536 θερμίδες

govastileto.gr

Πηγή