Σίγουρα έχετε ακούσει περιπτώσεις σχέσεων όπου ο ένας σύντροφος θέλει να ελέγχει τον άλλον, από τον ποιον θα μιλήσουν μέχρι και το τι θα πουν.

Αυτό το άτομο πιθανόν να ζητάει συνεχώς την προσοχή ή να απαιτεί τον αποκλειστικό  χρόνο του άλλου, παρουσιάζοντας σύμφωνα με την ψυχολογία ελεγκτική συμπεριφορά, δηλαδή την ανάγκη να ελέγχει τα πάντα.

Συγκεκριμένα ένα άτομο με ελεγκτική συμπεριφορά θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, γιατί είναι αδιανόητα ανασφαλής και έτσι  παύει να προσφέρει συντροφικότητα και γίνεται σχεδόν δογματικός όσον αφορά τις απόψεις του.

Πώς όμως θα το αντιληφθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τέτοιο άτομο;

Ο καιρός περνά και η σχέση φαίνεται να μην προσαρμόζεται μέσα στις καθημερινές υποχρεώσεις, αντίθετα προσαρμόζεις εσύ όλη σου τη ζωή πάνω στη σχέση.

Σίγουρα κάποια στιγμή ο σύντροφος σου ζήτησε την αποκλειστική σου προσοχή, πιθανότατα εκφράζοντας τον έρωτα του σε εσένα και εσύ «έπεσες» στην παγίδα, δίχως να αναλογιστείς τις επιπτώσεις.

O έρωτας έχει παρόρμηση, ταχύτητα, πάθος και όταν συμβούν αυτά ειδικά αν υπάρχει ανταπόκριση από τον άλλο, τότε νομίζουμε ότι βρήκαμε το άλλο μας μισό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγνοούμε τα σημάδια και να «απενεργοποιούμε» τα καμπανάκια που μας δείχνουν ότι το άτομο που έχουμε δίπλα μας, μάς «ρουφάει» την ενέργεια.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε για λίγο από το άτομο αυτό και να σκεφτούμε, είναι ειλικρινής η αγάπη του; Μου προσφέρει πραγματικά τα όσα χρειάζομαι; Είναι μία υγιής σχέση που εξελίσσεται και ωριμάζει;

Αν η ειλικρινής σου απάντηση είναι όχι, τότε πιθανότατα αυτό το άτομο να ασκεί συνειδητά αλλά και παθολογικά πίεση σε εσένα με σκοπό να σε ελέγχει και να σε χειραγωγεί.

govastileto.gr



Πηγή