Η δημόσια διαβούλευση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται εν εξελίξει με τους φορείς να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Αυτό που διαφαίνεται, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες δύο αυξήσεις που συντελέστηκαν το 2022, είναι το χάσμα ανάμεσα στην ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς, για το ύψος που πρέπει να φτάσει η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από την μέχρι τώρα πορεία της διαβούλευσης προκύπτει ότι η ΓΣΕΕ θέτει πολύ ψηλά τον πήχη της αύξησης, στα 15,8% και στα 826 ευρώ από τα 713 που είναι έως σήμερα, ενώ οι εργοδοτικοί φορείς είναι εμφανώς πιο συγκρατημένοι. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι στις προτάσεις τους, με εξαίρεση ίσως τον ΣΕΤΕ, υποστηρίζουν πως η άνοδος του κατώτατου μισθού θα πρέπει να έχει ως αφετηρία το 7%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εγκαταλείπεται μάλλον το σενάριο για αύξηση κατά 5,5%, για επιπλέον δηλαδή 39 ευρώ στον βασικό μισθό και διαμόρφωσή του στα 751 ευρώ.

Βάσει των προτάσεων ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων που συγκεντρώνει το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), το οποίο θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο Εργασίας, δύο είναι τα βασικά σενάρια που «παίζουν» τώρα και συγκεντρώνουν ρεαλιστικές πιθανότητες. Στο πρώτο η αύξηση κυμαίνεται στο 7% με 8% και αυτό που λαμβάνεται υπόψη σ’ αυτή την περίπτωση είναι η «ανάγκη» να προσεγγιστεί η αύξηση που δίδεται στις συντάξεις και είναι της τάξης του 7,75%. Αν ευοδωθεί αυτό το σενάριο, τότε ο βασικός μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα διαμορφωθεί από 763 έως 770 ευρώ.

Το δεύτερο και πιο ευνοϊκό σενάριο που ακολουθεί κατά γράμμα το πνεύμα της παροχολογίας ενόψει των εκλογών, προβλέπει αύξηση κατά 9,5% έως 10% στον κατώτατο μισθό. Αυτό συνεπάγεται ότι ο βασικός μισθός θα ανέλθει στα 780 ευρώ. 

Η ΓΣΕΕ πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του. Πέραν της «γενναίας» αύξησης, η ΓΣΣΕ προτείνει την αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.

Τι προτείνουν οι εργοδοτικοί φορείς

Κατά πληροφορίες η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση 8-10%  κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 770 έως 784 ευρώ. Η ΕΣΕΕ δίνει αύξηση 7% (στα 763 ευρώ) και ο ΣΕΤΕ ανεβάζει τον μισθό στα 753 ευρώ. Οι τρεις αυτοί φορείς σημειώνουν στις προτάσεις τους ότι παράλληλα με τη νέα αύξηση, πρέπει να μειωθεί το μη ασφαλιστικό κόστος και η φορολογία αλλά και καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιορίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού έως 780 ευρώ, ενώ το ΚΕΠΕ που η πρότασή του έχει βαρύνουσα σημασία, «βλέπει» αύξηση στα 760 με 780 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο από τα παραπάνω σενάρια και προτάσεις κι αν προκριθεί, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω προνοιακά επιδόματα, παροχές και λοιπές πληρωμές. Κάτι που άλλωστε έγινε και εντός του 2022 με τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα το Μάιο του 2022 τα επιδόματα που αυξήθηκαν ήταν:

  • Επίδομα ανεργίας: Το ημερήσιο επίδομα αυξήθηκε από τα 16,29 ευρώ στα 17,51 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 211,77 ευρώ αυξήθηκε στα 227,65 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 244,35 ευρώ αυξήθηκε στα 262,67 ευρώ.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Από 767,1 ευρώ αυξήθηκε στα 824,6 ευρώ.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Από 518,35 ευρώ αυξήθηκε στα 557,25 ευρώ.
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας: αυξήθηκε στα 438 ευρώ από 407,25 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 244,35 ευρώ ανήλθε στα 262,67 ευρώ.
  • Το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας: Από 325,8 ευρώ ανήλθε στα 350,2 ευρώ.
     



sofokleousin.gr