Η διαδικασία λιπασματοποίησης περιλαμβάνει την τοποθέτηση του νεκρού σώματος σε ένα κλειστό κουτί με ροκανίδια, άλφα-άλφα και άχυρα. Ενα μήνα αργότερα, τα υπολείμματα παραδίδονται στους συγγενείς για να τα σκορπίσουν σε φυτά ή σε κάποιο δένδρο.

Τη διαδικασία τής μετά θάνατον «ανθρώπινης λιπασματοποίησης» πρόκειται να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο η αμερικανική εταιρεία Recompose τους ερχόμενους μήνες, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «πράσινη διαδικασία», η οποία εξοικονομεί περισσότερο από έναν τόνο άνθρακα, συγκριτικά με την αποτέφρωση ή την παραδοσιακή ταφή. Η πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε σορούς εθελοντών, έδειξε ότι οι μαλακοί ιστοί αποσυντέθηκαν ολοσχερώς με ασφάλεια μέσα σε τριάντα ημέρες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφέρει τις υπηρεσίες της ήδη από τον επόμενο Φεβρουάριο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Recompose, Κατρίνα Σπέιντ, επισημαίνει ότι η διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή ενισχύει πολύ το ενδιαφέρον των επίδοξων πελατών της για τη λιπασματοποίηση. «Μέχρι στιγμής, 15.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο μας. Η νομοθεσία που θα επιτρέψει τη διαδικασία στην πολιτεία της Ουάσιγκτον υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα και υπερψηφίστηκε αμέσως. Το πρόγραμμά μας κινήθηκε με τέτοια ταχύτητα εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης που επικρατεί λόγω κλιματικής αλλαγής και της αναγκαιότητας να αποκαταστήσουμε τα πράγματα».

Τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης που εκπόνησε η εταιρεία για τη διαδικασία, την οποία αποκαλεί «φυσική οργανική μείωση», παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση των Επιστημών, που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ.

Οπως επισήμανε η Κατρίνα Σπέιντ, η ιδέα της ανθρώπινης λιπασματοποίησης γεννήθηκε πριν από 13 χρόνια, όταν, σε ηλικία 30 ετών, άρχισε να σκέφτεται τη θνητότητά της. «Οταν πεθάνω, δεν θα πρέπει να επιστρέψω σε αυτόν τον πλανήτη που με προστάτευσε και με στήριξε σε όλη μου τη ζωή; Είναι λογικό και ταυτόχρονα όμορφο», εξηγεί. Επίσης, η ιδρύτρια της Recompose τονίζει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αποσύνθεση και στη λιπασματοποίηση. Η πρώτη συμβαίνει όταν το νεκρό σώμα εγκαταλείπεται στο έδαφος, η δεύτερη περιλαμβάνει την αφομοίωσή του με αυτό και τονίζει ότι η φυσική οργανική μείωση ενός σώματος αποτρέπει την εκπομπή 1,4 τόνου άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συγκριτικά με την αποτέφρωση, ενώ εκτιμά ότι ανάλογη εξοικονόμηση γίνεται και συγκριτικά με τη συμβατική ταφή, εφόσον βέβαια ληφθεί υπόψη η κατασκευή του φερέτρου και η μεταφορά.  «Για πολλούς ανθρώπους αυτό συνάδει με τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζήσουν τη ζωή τους», καταλήγει. Η διαδικασία λιπασματοποίησης περιλαμβάνει την τοποθέτηση του νεκρού σώματος σε ένα κλειστό κουτί με ροκανίδια, άλφα-άλφα και άχυρα. Το σώμα περιστρέφεται αργά ώστε να επιτραπεί στα μικρόβια να το διασπάσουν. Ενα μήνα αργότερα, τα υπολείμματα παραδίδονται στους συγγενείς για να τα σκορπίσουν σε φυτά ή σε κάποιο δένδρο.

Η εταιρεία ζήτησε τη βοήθεια της καθηγήτριας Λιν Κάρπερντερ-Μπογκς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ώστε η διαδικασία να είναι απολύτως ασφαλής για το περιβάλλον. Οπως εξηγεί η Κάρπερντερ-Μπογκς, κατά τη διαδικασία λιπασματοποίησης αναπτύσσονται θερμοκρασίες που αγγίζουν, παροδικά, τους 55 βαθμούς Κελσίου. «Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα διάφορα χημικά στοιχεία καταστράφηκαν ολοσχερώς εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας», τονίζει.   



kathimerini.gr