Νίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Λευτέρης Αραπάκης, General Director & Co-founder της Εναλεία

Βρίσκεται πλέον στα χείλη όλων, μια ζοφερή “αποτίμηση” του μέλλοντος στο παρόν: η περιβαλλοντική κρίση απειλεί τον πλανήτη. Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι στην ουσία όποια διαδικασία κάνει τη γη, το νερό, τον αέρα ή άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος βρώμικα, όχι ασφαλή ή ακατάλληλα για χρήση. Αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή μολυσματικού υλικού στο φυσικό περιβάλλον, ωστόσο ο ρύπος δεν χρειάζεται να είναι απτός. Πράγματα τόσο απλά όσο το φως, ο ήχος και η θερμοκρασία μπορούν να θεωρηθούν ρυπογόνα όταν εισάγονται τεχνητά σε ένα περιβάλλον. Τα στοιχεία που εμπλέκονται δεν παράγονται από τη φύση και η διαδικασία καταστροφής μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως χιλιάδες χρόνια, όπως στην περίπτωση των ραδιενεργών ρύπων. Πρόκειται για ένα θέμα υπαρκτό εδώ και αιώνες, που άρχισε να θεωρείται σημαντικό μετά τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα και πλέον επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 

Ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας ρύπανσης είναι το πλαστικό. Η πλαστική ρύπανση είναι πιο εμφανής στην ανάπτυξη των ασιατικών και αφρικανικών εθνών, όπου τα συστήματα συλλογής απορριμμάτων είναι συχνά μη αποτελεσματικά ή ανύπαρκτα. Ωστόσο, και ο ανεπτυγμένος κόσμος, ειδικά σε χώρες με χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, έχει επίσης πρόβλημα να συλλέξει σωστά απορριπτόμενα πλαστικά. Στην Ευρώπη σήμερα, λιγότερο από 30% των πλαστικών απορριμμάτων συλλέγεται για ανακύκλωση. Απαραίτητη συνθήκη για βιωσιμότητα και ανάπτυξη είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών από τους ανθρώπους, η μείωση χρήσης και – εν τέλει – η εξάλειψη της παραγωγής τους από τις βιομηχανίες. 

Πιστή στην παραπάνω συνθήκη η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων παγκοσμίως με παρουσία σε 189 χώρες, ανακοίνωσε την επένδυση 2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας ώστε να καταστήσει όλες τις συσκευασίες της πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025. 

Ένδον του πλαισίου της παγκόσμιας στρατηγικής της εταιρείας, η Nestlé Ελλάς ήδη από το 2013 έχει μειώσει κατά 17.700 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τις δραστηριότητες των εργοστασίων της σε Βόνιτσα και Βοιωτία, και τη μεταφορά των προϊόντων της. Ακόμη, τα εργοστάσιά της λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, έχοντας εξοικονομήσει τα τελευταία 7 χρόνια 12.900 μεγαβατώρες (MWh), και από το 2019 κανένα απόρριμμα από τις εγκαταστάσεις της δεν καταλήγει σε ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων κατά 250 τόνους ετησίως. 

Φέτος η Nestlé Ελλάς προχωρά σε ακόμη περισσότερες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, με ακρογωνιαίους λίθους την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για τις συσκευασίες, την ενίσχυση πρωτοβουλιών για τον καθαρισμό της θάλασσας από το πλαστικό και την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των συσκευασιών με την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Συσκευασίας – το πρώτο στο είδος του στη βιομηχανία τροφίμων – με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων υλικών και τη σύσταση συνεργασιών σε έρευνα και καινοτομία. Ακόμη, προχωρά στην προσαρμογή των συσκευασιών με σημάνσεις που θα περιέχουν απαραίτητες πληροφορίες ανακύκλωσης για τους καταναλωτές, καθώς και την ανάληψη ενεργού ρόλου στην ανάπτυξη συστημάτων για τη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση συσκευασιών. Ακόμη, υποστηρίζει το πρόγραμμα καθαρισμού θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων “Mediterranean Cleanup” της “Εναλείας”, της πρώτης σχολής επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ ενισχύει και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθώς εκτός από τη συλλογή και τη διαλογή των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την ανακύκλωσή τους και τη μετατροπή μέρος αυτών σε νέα χρηστικά αντικείμενα.  Προχωρώντας προς το μέλλον, η Nestlé ακολουθεί το δρόμο της βιωσιμότητας με τη δέσμευση να ενισχύσει την ποιότητα ζωής και να συνεισφέρει σε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους.



kathimerini.gr