Ποδαρικό με χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος έκαναν τα νοικοκυριά, με τους περισσότερους καταναλωτές να μην έχουν επιλέξει κάποιο από τα προσφερόμενα, κάποιοι από αναβλητικότητα, άλλοι γιατί δεν έχουν ενημερωθεί.
Όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν τιμολόγιο εντάσσονται αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο με την κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας.
Το πράσινο τιμολόγιο είναι ειδικό τιμολόγιο, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας με δομή απλή και ομοιόμορφη, που επιτρέπει τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές.
Το μικρότερο ρίσκο έχει το μπλε τιμολόγιο, παρόλα αυτά τόσο η τιμή της κιλοβατώρας όσο και το πάγιο συνήθως δύνανται να είναι υψηλότερα. Το μπλε τιμολόγιο έχει σταθερή τιμή κιλοβατώρας και παγίου και η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου, ένα ή δύο έτη.
Τα «δυναμικά» τιμολόγια
Τα δύο τιμολόγια που θεωρούνται δυναμικά, είναι το πορτοκαλί και το κίτρινο.
Το κίτρινο τιμολόγιο, έχει κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας, η οποία μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς. Έχει ρήτρα αναπροσαρμογής και η τιμή ανακοινώνεται στο τέλος του μήνα.
Το πορτοκαλί τιμολόγιο, προβλέπει δυναμική τιμολόγηση ανά ώρα και είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να διαθέτουν έξυπνο μετρητή.
Ποιο συμφέρει περισσότερο τους καταναλωτές;
Η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το ποιο συμφέρει περισσότερο τους καταναλωτές.
«Είναι ένα ρίσκο όλα εκτός από το μπλε τιμολόγιο. Το πράσινο έχει τη μικρότερη χρέωση αλλά επειδή ζούμε σε μία χώρα που δεν είναι τόσο φιλική με τους εποπτικούς φορείς και ποιος μας λέει πως δεν θα γίνει ένα ‘’καρτέλ’’ πάλι; Θα επιστραφούν τα λεφτά που βάρυναν τους καταναλωτές με μεγάλη τιμή στη κιλοβατώρα; Πώς έγινε δηλαδή τώρα και έπεσαν οι τιμές; Το δεύτερο είναι πως επειδή όλοι μπήκαν στο πράσινο, ίσως ανεβάζουν τεχνηέντως το μπλε, και συγχρόνως μέσω συμφωνιών να ανεβάσουν και το πράσινο. Ίσως λοιπόν, αυτό που θα σύμφερε είναι να έμπαινε κάποιος στο μπλε».