Δοκιμάστε αυτήν την νοστιμότατη σούπα, που περιέχει μπόλικα μυρωδικά αλλά και -το ασυνήθιστο για φαγητό με ψάρι- κύμινο. Η ποσότητα που χρησιμοποιούμε από το μπαχαρικό είναι μικρή και ως εκ τούτου δεν καθορίζει το φαγητό, απλώς του δίνει ένταση και το κάνει μια ιδέα πιο πικάντικο. Τη συνταγή μαγείρεψε ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός.

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 30΄

Υλικά (για 4 – 5 μερίδες):

  • 1½ κιλό κοκκινόψαρα
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μικρά ζάρια
  • 2 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 3 μέτρια καρότα, σε μικρά ζάρια
  • χυμός από 2 μέτρια λεμόνια (ή όσος θέλουμε)
  • 1 μάτσο σέλινο + 1 μάτσο μαϊντανός + 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • αλάτι, μαυροπίπερο
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • κύμινο (κατά βούληση – όχι περισσότερο από 1/2 κουτ. γλυκού)

Διαδικασία

Βάζουμε το ψάρι σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό. Βράζουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά ή μέχρι το ψαχνό του ψαριού να ξεκολλάει από τα κόκαλα. Ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί. Βγάζουμε το ψάρι και σουρώνουμε το ζωμό.

Ξαναβάζουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια. Βράζουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Στο μεταξύ, ξεψαχνίζουμε το ψάρι προσεκτικά να μην αφήσουμε κοκαλάκια και πέτσες. Μόλις γίνουν τα λαχανικά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψαχνά του ψαριού, το λάδι και αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά (προσθέτοντας, αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, λίγο βραστό νερό).

Επειτα ρίχνουμε το κύμινο, τα μυρωδικά και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια βράση. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το λεμόνι και σερβίρουμε.

kathimerini.gr





agrinio24.gr