Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναλύει η ΑΥΓΗ, από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα δηλαδή πριν το άνοιγμα των σχολείων, είχαν καταγραφεί να νοσούν από κορωνοϊό 776 παιδιά, πληθυσμιακή μερίδα που καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών και αφορά κατά κύριο λόγο μαθητές. Το διάστημα αυτό αφορά από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και καλύπτει ένα διάστημα περίπου επτά μηνών.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων στην ίδια ηλικιακή ομάδα εκτοξεύτηκε στα 1.141, στέλνοντας σήμα κινδύνου για το πού μπορεί σύντομα να οδηγήσει η εγκληματική επιλογή τής κυβέρνησης. Και, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η επικίνδυνη αλήθεια των αριθμών πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας, καθώς το κυρίαρχο αφήγημα θέλει να παρουσιάσει τους νέους ως μια επικίνδυνα ανεύθυνη κοινωνική ομάδα που συνωστίζεται σε πλατείες, αποκρύπτοντας τους πραγματικούς κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στα ίδια τα σχολεία.

60 σχολεία έχει χτυπήσει η Covid-19

Τα 365 κρούσματα που ο ΕΟΔΥ κατέγραψε τις δύο εβδομάδες που λειτουργούν τα σχολεία στην ηλικιακή ομάδα των μέχρι 17 ετών νέων ανθρώπων είναι επικίνδυνα αριθμός δυσανάλογος σε σχέση με ό,τι συνέβη από την έναρξη της πανδημίας έως τις 14 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας μια αύξηση που φτάνει το 50%.  Όπως είναι φυσικό, η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους έχει οδηγήσει και στο κλείσιμο είτε σχολικών μονάδων, είτε μεμονωμένων τάξεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, υπολογίζεται πως σε μόλις δύο εβδομάδες λειτουργίας τους, 60 σχολεία της χώρας έχουν ήδη χτυπηθεί από την Covid-19 δημιουργώντας σημαντικές ρωγμές τόσο στο πρωθυπουργικό αφήγημα περί ασφαλούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων όσο και στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβερνητική αυτοπεποίθηση ότι οι μάσκες είναι αρκετές για να πάνε όλα καλά.

Στο κενό οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων

Δεν ήταν λίγοι οι επιστήμονες που από το καλοκαίρι προειδοποιούσαν για την ανάγκη μείωσης των μαθητών ανά τάξη, όπως δεν στερούνταν βαρύτητας οι αντιρρήσεις μελών τής επιτροπής των λοιμοξιολόγων που τελικά δεν εισακούστηκαν από τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μόνο που προτάσεις και προειδοποιήσεις έπεσαν στο κυβερνητικό κενό μεταξύ των ιδεολογικών αγκυλώσεων και της διαχειριστικής ανικανότητας. Στο κενό κατέληξαν φυσικά και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων τής αντιπολίτευσης, που αντιμετωπίστηκαν με τη συνήθη πολιτική αλαζονεία τού Μαξίμου, που απαξίωσε με κάθε τρόπο το αίτημα για λιγότερους μαθητές στις αίθουσες, περισσότερες τάξεις και αυξημένο διδακτικό προσωπικό. Και μόλις δύο εβδομάδες μετά το πρώτο κουδούνι ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως και ο αριθμός των σχολείων που έχουν μπει σε καραντίνα αποδεικνύουν τις λανθασμένες επιλογές τής κυβέρνησης, που σύντομα θα βρεθεί ενώπιον της ανευθυνότητάς της.

ΕΟΔΥ: Βρείτε σχολικές αίθουσες

Από την πλευρά του, ο ΕΟΔΥ, στις οδηγίες που είχε εκδώσει από τις 31 Αυγούστου για τη λειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, είχε φροντίσει να επισημάνει ότι «είναι σημαντικό να ορίζονται και να συμφωνούνται σε τοπικό επίπεδο οι ακριβείς τρόποι εφαρμογής των γενικών αρχών των μέτρων προφύλαξης στα σχολεία με πρωτοβουλία και επινοητικότητα τόσο σε σχέση με την όλη οργάνωση της σχολικής ζωής όσο και σε σχέση με την αξιοποίηση χώρων και άλλων πόρων που ενδεχομένως διατίθενται στην κάθε σχολική και ευρύτερη κοινότητα». Και σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανακόλουθη των διαβεβαιώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ακούει πάντα τους ειδικούς, καθώς απέρριψε ως μη εφικτή τη λύση τής αναζήτησης επιπλέον χώρων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μαθητικές τάξεις.

Ανδρέας Ξανθός:  Άμεση ανάγκη για προσλήψεις στο ΕΣΥ

«Είμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η πίεση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί και οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού του δοκιμάζονται καθημερινά. Είναι απολύτως προφανές ότι σ’ αυτήν τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή ‘διαρροή’ συμβασιούχων οποιασδήποτε μορφής από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, οι οποίοι, όπως όλοι γνωρίζουμε, καλύπτουν προσωρινά πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε νομοθετική ρύθμιση παράτασης μέχρι 31.12.2020 των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού που έληγαν αυτήν την περίοδο, από την οποία όμως εξαιρέθηκαν αναιτιολόγητα κάποιες κατηγορίες συμβασιούχων, όπως διοικητικό προσωπικό, τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό κ.λπ. Οι εργαζόμενοι αυτοί συνεισφέρουν επίσης στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και η επικείμενη αποχώρηση – απόλυσή τους, εκτός από το ότι συνιστά ανισότιμη μεταχείριση σε σχέση με συναδέλφους τους άλλων ειδικοτήτων, θα δημιουργήσει και σημαντικά κενά στη στελέχωση πολλών δημόσιων δομών Υγείας όλης της χώρας.

Είναι λοιπόν απολύτως επιβεβλημένη και δίκαιη η αντίστοιχη παράταση των συμβάσεων και σ’ αυτές τις κατηγορίες λοιπού επικουρικού προσωπικού. Ο Τομέας Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί τροπολογία που θα καταθέσει σε προσεχές ν/σ της κυβέρνησης για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Γενικότερα, οι αυξημένες ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης καθιστούν μονόδρομο την ανανέωση της θητείας όλων των συμβασιούχων που υπηρετούν στο ΕΣΥ (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021, με ταυτόχρονη δρομολόγηση 15.000 μόνιμων προσλήψεων με ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας των υπηρετούντων. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη από την πανδημία, ‘θωρακίζοντας’ το ΕΣΥ με μόνιμο και σταθερό προσωπικό και όχι με εργαζόμενους ‘μίας χρήσης’».

ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση οφείλει να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό

Την έντονη αντίδραση των υγειονομικών εργαζόμενων προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να «μπαλώνει» με μετακινήσεις τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ κι από την άλλη να επεξεργάζεται παράταση μόλις μέχρι το τέλος του 2020 των χιλιάδων συμβάσεων επικουρικού προσωπικού που εργάζονται στο σύστημα Υγείας εξαιρώντας κάποιες κατηγορίες συμβασιούχων μην προχωρώντας, εν μέσω πανδημίας, στη μονιμοποίηση των συγκεκριμένων εργαζόμενων που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 400 επικουρικοί εργαζόμενοι, παρ’ ότι εργάζονται πολλά χρόνια στα νοσοκομεία, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση εάν δεν υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, καθώς ανήκουν στους αποτυχόντες του διαγωνισμού 2Κ, παρά το γεγονός ότι δικαιούνταν αυξημένη μοριοδότηση. Την ίδια ώρα, λήγουν οι συμβάσεις για 2.000 θέσεις επιπλέον επικουρικού προσωπικού που επίσης απολύεται έως το τέλος του έτους.

Νέα έκρηξη κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 416 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56,1% άνδρες. 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε ακόμα 5 καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα.

aftodioikisi.gr



agrinio24.gr