Τα Ρεβίθια λεμονάτα σε «ζωμό» δεντρολίβανου, είναι ένα φαγητό γιορτινό στα µοναστήρια, που συνηθίζουν να σερβίρουν και τις Κυριακές µε ελιές και παστό ψάρι (σαρδέλες, λακέρδα κ.λπ.). «Το βασικό μυστικό», λέει ο πατέρας Νικήτας, «είναι τα ρεβίθια να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά. Έτσι θα χυλώσουν πιο καλά».
Αλλο σηµαντικό µυστικό για τα ρεβύθια το «τσάι» δενδρολίβανου που φτιάχνει για να το χρησιμοποιήσει ως υγρό για το µαγείρεµα, κόλπο που έµαθε από παλιούς γέροντες. Το αποτέλεσμα; Η σούπα αποκτά ένα δεντρολιβανάτο φόντο, διακριτό αλλά όχι έντονο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
500 γρ. ρεβίθια µε τη φλούδα τους
1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι,
σε καρεδάκια
4 κλωνάρια δεντρολίβανου (ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο)
4 – 5 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
χυµός από 1 – 2 λεµόνια
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
αλάτι ηµίχοντρο (για το µούλιασµα των οσπρίων)
Επί το έργον:
Αποβραδίς βάζουµε τα ρεβίθια σε µια λεκάνη µε χλιαρό νερό και 2 χούφτες ηµίχοντρο αλάτι. Με το αλάτι τα ρεβίθια θα κρατήσουν το σχήµα τους στο βράσιµο και δεν θα φύγουν τα φλούδια τους. Την εποµένη τα ξεπλένουµε πολύ καλά 2 – 3 φορές. Σε µια κατσαρόλα βάζουµε τα κλωνάρια του δεντρολίβανου µε 2 λίτρα νερό. Βράζουµε για 3 – 4 λεπτά, ίσα να αρωµατιστεί το νερό. Αποσύρουµε, σκεπάζουµε και αφήνουµε στην άκρη µέχρι να ετοιµάσουµε τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα τα ρεβίθια και τα κρεµµύδια και προσθέτουµε το λάδι και το ζωµό του δεντρολίβανου σουρωµένο. Πρέπει το υγρό να σκεπάζει τα υλικά κατά 5 – 6 εκ. Αν χρειαστεί, συµπληρώνουµε νερό. Βάζουµε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, µόλις κοχλάσει το υγρό, χαµηλώνουµε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά. Βράζουµε για 1 – 1½ ώρα µέχρι να χυλώσει η ρεβιθάδα. Στο τέλος, αλατοπιπερώνουµε, ρίχνουµε το χυµό λεµονιού και τον ψιλοκοµµένο άνηθο. Ανακατεύουµε, δοκιµάζουµε και σερβίρουµε.
Πηγή: gastronomos.gr/ Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος