Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, περιγράφουν οι επιζώντες του μακελειού.

Μία γυναίκα είδε να σκοτώνουν μπροστά στα μάτια της ένα παιδί, ενώ η μητέρα του γλίτωσε, προσποιούμενη πως πέθανε.

«Ένας από αυτούς έτρεξε μέσα κι άρχισε να πυροβολεί εναντίον του κόσμου. Έπεσα στο πάτωμα και προσποιήθηκα πως είχα πυροβοληθεί. Μία γυναίκα δίπλα μου, μάλλον ήταν νεκρή».

Μέχρι στιγμής μόλις 62  θύματα έχουν ταυτοποιηθεί. Ανάμεσά τους, η Εκατερίνα Νοβοσέλοβα. Η 42χρονη Ρωσίδα είχε κερδίσει σε καλλιστεία το 2001, στη γενέτειρά της, στο Τβερ. Βρισκόταν στο συναυλιακό χώρο για να ακούσει το αγαπημένο της ροκ συγκρότημα «Πικ Νικ».

Νεκρή εντοπίστηκε και η βοηθός παραγωγής του συγκροτήματος Εκατερίνα Κούσνερ. Μάταια, η οικογένεια της και τα μέλη του, διάσημου στην Ρωσία, γκρουπ ήλπιζαν πως θα είχε μεταφερθεί τραυματισμένη σε κάποιο νοσοκομείο.

«Κοιτώντας εκεί όπου πυροβολούσαν, είδα ότι δεν στόχευαν στο ταβάνι, δεν πυροβολούσαν στον αέρα. Χτυπούσαν επάνω στο πλήθος που βρισκόταν στις πρώτες σειρές του συναυλιακού χώρου», δήλωσε ένας επιζών.

Δύο καθηγήτριες Πανεπιστημίου είναι ανάμεσα στα θύματα στο Crocus Hall. Η Ιρίνα Φιρσόβα και η Ιρίνα Ουσάτσεβα, εντοπίστηκαν στο συναυλιακό χώρο, όπου οι φανατικοί τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, εναντίον εκατοντάδων θεατών.

 Ο 15χρονος ήρωας του Crocus Hall

Ήρωας θεωρείται ο νεαρός Ισλάμ Χαλίλοφ. Ο 15χρονος εργαζόταν στο βεστιάριο την ώρα της επίθεσης. Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, έσωσε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, καθοδηγώντας τους έξω από κτίριο μέσω μιας εξόδου, από το δωμάτιο προσωπικού.

«Γρήγορα! Προς τα εκεί, μην σταματάτε! Τρέξτε όλοι προς τα εκεί! Προς τα εκεί, προς την έκθεση!», ήταν οι οδηγίες του.

Και συνέχισε με τη περιγραφή λέγοντας: «Όταν ο κόσμος άρχισε να τρέχει από τις κυλιόμενες σκάλες, κατάλαβα πως γινόταν τρομοκρατική επίθεση. Το ένστικτό μου ενεργοποιήθηκε αμέσως, για να οδηγήσω τον κόσμο προς τον εκθεσιακό χώρο».

Ερωτηθείς πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν στο βεστιάριο απάντησε «μαζί με το προσωπικό, περίπου εκατό άνθρωποι».

Ο ατρόμητος νεαρός είπε ότι, απλά, εφάρμοσε τις οδηγίες και όσα έμαθε σε σεμινάριο για τα μέτρα ασφαλείας στο κτίριο και περιέγραψε τη στιγμή που βρέθηκε μία ανάσα από τους τρομοκράτες.

-Είδα έναν από τους τρομοκράτες, είχε γενειάδα και φορούσε πράσινη στρατιωτική στολή. Βάδιζε κρατώντας ένα αυτόματο όπλο.
-Πόσο μακριά βρισκόσουν από αυτόν;
-Ήταν περίπου 30-50 μέτρα μακριά. Δεν με είδε.
-Γύρισες για να κοιτάξεις την τελευταία στιγμή, όταν όλοι έτρεχαν;
-Ναι. Έτρεξα μαζί με όλους τους άλλους και τους οδήγησα έξω.

Για το θάρρος και τον ηρωισμό του νεαρού Ισλάμ, η ομάδα της Σπαρτάκ Μόσχας τον κάλεσε στο γήπεδο για να τον ευχαριστήσει.

Όσοι γλίτωσαν από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, ήρθαν αντιμέτωποι με την φωτιά που ξέσπασε κι εξαπλώθηκε αστραπιαία, όταν οι ένοπλοι έριξαν βόμβες μολότοφ στους χώρους των εγκαταστάσεων.

«Η φωτιά ολοένα και φούντωνε κι εκείνοι έκλεισαν τις πόρτες, αλλά φαντάζομαι πως δεν μπορούσαν να τις κλειδώσουν. Ήμουν ξαπλωμένη δίπλα στην πόρτα και προσπαθούσα να αναπνεύσω. Μετά από λίγο, κατάφερα να συρθώ έξω, ύστερα από 3-4 λεπτά».

Ανάμεσα στους αγνοούμενους, είναι ο 15χρονος Αρσένι. Τράβηξε την τελευταία του φωτογραφία μαζί με την μητέρα του, πριν αρχίσει η συναυλία. Αργότερα, η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή.

Οι συγγενείς του Όλεγκ και της Λουντμίλα Σίτνικοφ τους αναζητούν εναγωνίως. Όμως, τα ονόματά του ζευγαριού δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των νεκρών και των τραυματιών. Είχαν πάει για να διασκεδάσουν στη συναυλία, που μετατράπηκε, μέσα σε λίγα λεπτά, σε εφιάλτη. Σαράντα οκτώ ώρες μετά το μακελειό, οι ρωσικές αρχές δεν δίνουν στοιχεία για τους αγνοούμενους.



megatv.com