Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως εγκατέστησε στρατιωτική διοίκηση στην περιοχή και ενισχύει τις δυνάμεις της, την ώρα που η Ρωσία ανοίγει χαρακώματα και στέλνει στρατεύματα τόσο στο Κουρσκ όσο και στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, που επίσης συνορεύει με τη Ουκρανία.

Σχεδιάζονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Ουκρανικό κανάλι μεταδίδει το πρώτο ρεπορτάζ από περιοχή της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ. Το ρεπορτάζ δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να μοιράζουν τρόφιμα και νερό στους κατοίκους που κρύβονται στα υπόγεια.

Το Κίεβο εγκατέστησε στρατιωτική διοίκηση στο Κουρσκ και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ζώνη ασφαλείας και ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους κατοίκους που θέλουν να φύγουν είτε προς την Ρωσία είτε προς την Ουκρανία.

«Συνολικά, από την αρχή της επιχείρησης στην περιφέρεια του Κουρσκ, οι δυνάμεις μας προωθήθηκαν σε βάθος 35 χιλιομέτρων, κατέλαβαν 1.150 τ. χλμ. εδάφους και 82 κωμοπόλεις και χωριά», λέει ο διοικητής του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, οι ειδικές δυνάμεις του στρατού αιχμαλώτισαν χθες 102 Ρώσους στρατιώτες, τον μεγαλύτερο αριθμό μέσα σε μια μέρα από την αρχή του πολέμου.

Στην αντεπίθεση η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μεταφέρει στρατεύματα στις περιφέρειες του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ, που συνορεύουν με την Ουκρανία. Δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραψαν νέα χαρακώματα στην περιοχή.

«Το γενικό επιτελείο εκπονεί σχέδιο συγκεκριμένων ενεργειών για τη λήψη πρόσθετων μέτρων», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αιχμαλώτισε δεκάδες Ουκρανούς στρατιώτες.

«Πόλεμος» για το σαμποτάζ

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι ο πρώην αρχηγός του ουκρανικού επιτελείου Βαλέρι Ζαλούζνι, δεν υπάκουσε στην εντολή του Ζελένσκι να μην προχωρήσει το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη θάλασσα της Βαλτικής.

Επικαλούμενη πηγές της, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος αρχικά είχε εγκρίνει την επιχείρηση, όμως μετά από απαίτηση της CIA ζήτησε από τον Ζαλούζνι να τη ματαιώσει. Ο τότε αρχηγός του ουκρανικού στρατού ωστόσο συνέχισε κανονικά τις ετοιμασίες.

Πάντως, το Κίεβο αρνείται κάθε εμπλοκή στην καταστροφή των αγωγών και επιμένει πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Μόσχα.



megatv.com