Οι φακές αποτελούν μία από τις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Μπορείς να τις απολαύσεις τόσο σε μία παραδοσιακή σούπα όσο και σε μία δροσερή σαλάτα με λαχανικά και μυρωδικά.

Υλικά

  •     200 γρ. φακές
  •     1 φύλλο δάφνης
  •     1 σκελίδα σκόρδο
  •     2 κ. σ. ξίδι
  •     1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
  •     1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένος
  •     1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •     1/2 φλ. δυόσμος ψιλοκομμένο
  •     1 ντομάτα μεγάλη κομμένη σε κύβους
  •     1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε φέτες
  •     80 ml ελαιόλαδο
  •     αλάτι
  •     πιπέρι
  •     χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  •  Ρίχνεις νερό σε μία κατσαρόλα και βράζεις τις φακές με τη δάφνη και το σκόρδο για μισή περίπου ώρα.
  •  Τις αφαιρείς αφού σιγουρευτείς ότι έχουν μαλακώσει και τις σουρώνεις.
  •  Τις βάζεις και πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτεις το μισό λάδι και όλο το ξύδι.
  • Τις αφήνεις να κρυώσουν.
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
  • Τοποθετείς σε ένα ταψί τα κολοκυθάκια, ρίχνεις το υπόλοιπο λάδι και τα αφήνεις να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Τα βγάζεις από το φούρνο και ρίχνεις αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζεις τις φακές και τα κολοκύθια σε μια σαλατιέρα και προσθέτεις την ντομάτα, τα μυρωδικά και το λεμόνι.
  •  Ανακατεύεις και η σαλάτα σου είναι έτοιμη.

govastileto.gr



Πηγή