Τα 5,2 ρίχτερ νοτιοδυτικά της Αμοργού προκαλούν πανικό στους κατοίκους και επισκέπτες που έχουν απομείνει στην περιοχή.
Ακολουθεί ένα εφιαλτικό βράδυ, με 17 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ. Σεισμούς που τους έζησαν μέσα στα αυτοκίνητα τους.
Η Σαντορίνη κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα, μέχρι και τις 3 Μαρτίου.
Στο νησί λαμβάνονται μέτρα για τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Η πρόσβαση σε σοκάκια δίπλα στην Καλντέρα και σε τέσσερα ακόμη σημεία, αποκλείεται.
Το κύμα της μεγάλης φυγής, κατοίκων και επισκεπτών, συνεχίζεται. Έπειτα από σαράντα ώρες και την άρση της απαγόρευσης απόπλου, στην Σαντορίνη έφθασε το πρώτο καράβι.
Με το νησί να έχει ερημώσει, υπό το φόβο πλιάτσικου, κάτοικοι με φακούς στα χέρια κάνουν περιπολίες τη νύχτα. Περιπολίες γίνονται και σε πιο απομακρυσμένα σπίτια με το αυτοκίνητο.
Ένας 59χρονος συνελήφθη πριν δύο ημέρες καθώς επεδίωξε να διαρρήξει βαν. Στο διπλανό όμως αυτοκίνητο βρισκόταν ο γιος του ιδιοκτήτη.
«Έλεγξε τα αυτοκίνητα, κοίταξε ότι έχουμε κάμερες εδώ και βγήκε και ξαναμπήκε. Ο γιος μου ήταν μέσα στο αυτοκίνητο γιατί φοβόταν και τον είδε, μέχρι να βγει έξω, είχε φύγει αυτός», είπε κάτοικος του νησιού.
Τι προβλέπει το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» σε περίπτωση μεγάλου σεισμού
Οι τοπικές αρχές έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο με 8 σημεία του νησιού, στα οποία οι κάτοικοι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν εκεί.
Απομονωμένοι στο νησί τους
Ο απεσταλμένος του Mega στο νησί, Γιάννης Ρήγος, μπαίνει στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, 20 μέτρα μακριά από την Καλντέρα στα Φηρά. Θα μείνουν εκεί μέχρι να τους διώξουν, όπως λένε.
Η σύζυγος του, η κυριά Βικτώρια είχε ζήσει και τον φονικό σεισμό του 1956.
«Ήταν πολύ άγριος. Βλέπαμε ένα σύννεφο, πέφταν όλα κάτω, σπίτια έπιπλα, ότι μπορείτε να φανταστείτε, πέφτανε, ήταν τα υπόσκαφα τότε», είπε.
Όσοι παραμένουν στη Σαντορίνη, αλλά κι εκείνοι που προσωρινά την εγκατέλειψαν, ελπίζουν ότι αυτός ο εφιάλτης θα τερματιστεί σύντομα, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.