Ο βήχας είναι ο τρόπος του σώματός σας να απομακρύνει με φυσικό τρόπο ξένες ουσίες και βλέννα από τους πνεύμονες και τους άνω αεραγωγούς.

Ολοένα και περισσότεροι διαμαρτύρονται ότι ο βήχας τους ξεκινάει, ή επιδεινώνεται τις ώρες που βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους.

Δείτε έξι λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό:

Κακός κλιματισμός/εξαερισμός

Με τον ανεπαρκή εξαερισμό σε κλειστούς χώρους εργασίας σε συνδυασμό με την θερμότητα, αυξάνεται ο βήχας. Επίσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση του αέρα, επίσης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου των πνευμόνων σε άτομα που εργάζονται σε θέσεις εργασίας που τους εκθέτουν σε ερεθιστικές για τους πνεύμονες ουσίες. Η κακή ποιότητα αέρα μπορεί να προκαλέσει βήχα, σφίξιμο στο στήθος, πονόλαιμο, δάκρυα ή φαγούρα στα μάτια και δύσπνοια. Εάν εργάζεστε σε γραφείο με χρονίως κακή ποιότητα αέρα, μπορεί να έχετε επίσης συχνούς πονοκεφάλους, μακράς διαρκείας κρυολογήματα και βρογχίτιδα, καθώς και χρόνιο άσθμα.

Λάτεξ

Εάν στη δουλειά χρειάζεται να φοράτε γάντια και είστε αλλεργικοί στο λάτεξ, είναι πιθανό ο οργανισμός σας να αντιδράσει με το υλικό, ή με την εισπνοή αερομεταφερόμενων σωματιδίων λάτεξ που απελευθερώνονται όταν κάποιος βγάζει από τα χέρια του γάντια λάτεξ. Τα συμπτώματα αλλεργίας στο λάτεξ κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με την ευαισθησία σας και το βαθμό έκθεσης στο αλλεργιογόνο. Ο βήχας μπορεί να επιδεινωθεί με την επαναλαμβανόμενη έκθεση στο λάτεξ.

Αρώματα

Οι αρωματικές ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί επί χιλιετίες για να καλύψουν δυσάρεστες οσμές. Στις περισσότερες θέσεις εργασίας υπάρχουν άτομα που αντιδρούν αρνητικά στα αρώματα, ειδικά στα έντονα. Οι εργαζόμενοι που τους αρέσει να φορούν άρωμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι ενεργοποιούν πονοκεφάλους, βήχα, ή αλλεργικές αντιδράσεις σε συναδέλφους τους. Το θέμα της ευαισθησίας στα αρώματα στον χώρο εργασίας είναι πολύπλοκο.

Σκόνη

Κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να υποφέρουν από διάφορες ασθένειες και παθήσεις ως αποτέλεσμα της εργασίας σε ένα περιβάλλον γεμάτο σκόνη. Ανάλογα με τη φύση της εργασίας, μερικές από αυτές τις ασθένειες μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές από άλλες. Ο βήχας είναι ένα τέτοιο πρόβλημα, ενώ άλλα είναι ο ερεθισμός στα μάτια και την μύτη, εξανθήματα και άλλες δερματικές παθήσεις, άσθμα και πνευμονοκονίαση.

Αλλεργία στα ζώα

Αυτός είναι ένας από τους πιο ύπουλους λόγους που ο βήχας δε σας αφήνει σε ησυχία στη δουλειά. Ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο κατοικίδιο στον χώρο, μπορεί κάποιος συνάδελφός να έχει ένα ζωάκι στο σπίτι του. Οι τρίχες κολλάνε στα ρούχα του και στην συνέχεια μεταφέρονται στον χώρο εργασίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα, καταρροή και φαγούρα στα μάτια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί κάποιοι εκδηλώσουν αναφυλαξία.

Προϊόντα καθαρισμού

Η χημική πνευμονίτιδα είναι η φλεγμονή στους πνεύμονες σας, που οφείλεται στην εισπνοή επιβλαβών χημικών ουσιών, σκόνης, ή αναθυμιάσεων. Η πνευμονίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση, αν δεν αντιμετωπιστεί. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ουσία στην οποία εκτίθεστε καθημερινά στο γραφείο (πχ κάποιο χημικό που χρησιμοποιεί το προσωπικό καθαρισμού των γραφείων) και τη διάρκεια που έχετε εκτεθεί σε αυτή. Βήχας και δυσκολία στην αναπνοή, ρινική καταρροή, δακρύρροια, σφίξιμο στον λαιμό, ή μια αίσθηση καψίματος στο λαιμό, ή το στήθος σας, είναι τα συνήθη συμπτώματα.

health24.comΠηγή