Η σχέση με έναν χαρούμενο σύντροφο με τον οποίο νιώθουμε οικειότητα μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την διάθεσή μας αλλά και να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε, προτείνει νέα έρευνα.

Όταν οι ερευνητές από το University of California, Davis συνέκριναν τις αυτοαναφερόμενες συναισθηματικές καταστάσεις και την ικανοποίηση που αντλούσαν τα άτομα από την σχέση με τα επίπεδα κορτιζόλης τους, παρατήρησαν ότι τα μεγαλύτερα ζευγάρια φάνηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες όταν οι σύντροφοί τους αισθάνονταν θετικά συναισθήματα.

Η επίδραση αυτή ήταν ακόμη ισχυρότερη για τα άτομα που ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις σχέσεις τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

Η ορμόνη του στρες και η υγιής γήρανση

Η κορτιζόλη αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της αντίδρασης του σώματος στο στρες και της καθημερινής μας λειτουργίας. Η κορτιζόλη αυξάνεται απότομα όταν ξυπνάμε και στη συνέχεια τείνει να μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην περίπτωση έντονου στρες, η κορτιζόλη ανεβαίνει στα ύψη, οδηγώντας στην παραγωγή γλυκόζης και στον υψηλότερο μεταβολισμό που μπορεί να χρειαζόμαστε για ξαφνική δράση, εξηγούν οι ερευνητές.

Το πώς νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει την παραγωγή κορτιζόλης μας. Μελέτες έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι τα αρνητικά συναισθήματα συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να οδηγήσουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.

σχέση

Όσο μεγαλώνουμε, αυτή η σύνδεση ανάμεσα στα αρνητικά συναισθήματα και την κορτιζόλη μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρή, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες τείνουν επίσης να έχουν ισχυρότερες φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες, αλλά το σώμα τους είναι λιγότερο ικανό να επιβραδύνει την παραγωγή κορτιζόλης. Ως εκ τούτου, ειδικά για τα μεγαλύτερα ζευγάρια, οι στενές σχέσεις μπορεί να παίζουν ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων κορτιζόλης.

«Τα θετικά συναισθήματα μπορούν να αναχαιτίσουν την παραγωγή κορτιζόλης», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν σκεφτόμαστε πώς οι σύντροφοι σε μια σχέση μπορούν στην πραγματικότητα να ενισχύσουν αυτό το αποτέλεσμα».

Ευτυχία στην σχέση VS κορτιζόλης

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 321 ενήλικες ηλικίας 56 έως 87 ετών από τρεις εντατικές μελέτες στον Καναδά και τη Γερμανία μεταξύ 2012 και 2018. Η ανάλυση συνέκρινε τις αυτοαναφερόμενες συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπων και την ικανοποίηση από τη σχέση τους με τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μετρήθηκαν από δείγματα σάλιου. Και στις τρεις μελέτες, οι συναισθηματικές καταστάσεις και η κορτιζόλη των ανθρώπων μετρήθηκαν πολλές φορές κάθε μέρα για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Το σώμα ενός ατόμου παρήγαγε λιγότερη κορτιζόλη σε στιγμές που ο σύντροφός του ανέφερε υψηλότερα θετικά συναισθήματα από το συνηθισμένο, αναφέρουν οι ερευνητές. Αυτή η επίδραση φάνηκε να είναι ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι όταν οι άνθρωποι ανέφεραν τα δικά τους θετικά συναισθήματα. Η εν λόγω επίδραση ήταν επίσης ισχυρότερη μεταξύ εκείνων που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και ατόμων που ανέφεραν ότι ήταν πιο ευτυχισμένοι στη σχέση τους.



Πηγή