Σε οποιοδήποτε γενετικό έλεγχο, το παιδί αυτό θα αποδεικνύεται βιολογικό τέκνο του πατέρα του και της μητέρας του που το κυοφορεί. Πλην όμως, τα μιτοχόνδριά του προέρχονται από μία άλλη γυναίκα που δώρισε το «περίβλημα» του ωαρίου της ή επί το επιστημονικότερο, το κυτταρόπλασμα που περιβάλλει τον πυρήνα του ωαρίου…

Με τον τρόπο αυτό, η 32χρονη γυναίκα που κυοφορεί σήμερα το συγκεκριμένο έμβρυο και έχει κάνει στο παρελθόν 4 αποτυχημένες κλασικές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης με δικά της ωάρια, θα γίνει μητέρα ενός παιδιού που προέρχεται από τον πυρήνα του δικού της ωαρίου, φέρει δηλαδή το δικό της γενετικό υλικό. Η γυναίκα, παρότι νεαρής ηλικίας, είχε κακής ποιότητας και λίγα ωάρια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εμφυτευτούν επιτυχώς στη μήτρα της. Αντιστοίχως, άλλες γυναίκες που είναι φορείς μιτοχονδριακών νοσημάτων, μπορούν να ωφεληθούν της μεθόδου ακόμα και με κατεψυγμένα ωάριά τους αποκτώντας ταυτόχρονα γενετικά δικό τους τέκνο, από το δικό τους και όχι δανικό ωάριο.

Αντίστοιχη τέτοια εγκυμοσύνη έχουν επιτύχει το 2016 και στο Μεξικό.

Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life διοργανώνει το 2ο Επιστημονικό της Συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής από τις 10 έως τις 12 Ιανουαρίου 2019, με κεντρικό θέμα τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και της χειρουργικής αντιμετώπισης συχνών γυναικολογικών παθήσεων.

Στο πλαίσιο του συμποσίου πραγματοποιήθηκε, εκτός των άλλων, στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων από κορυφαίους επιστήμονες με  καινοτόμο θέμα: «ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην αναπαραγωγή» η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, από την Αμερικανική Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ASRM) που εκδίδει το περιοδικό Fertility – Sterility, σε 7.000 επιστήμονες από 100 χώρες.

Η επιστημονική ομάδα της Institute of Life ανακοίνωσε, στην παγκόσμια αυτή τηλεδιάσκεψη, τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Κλινικoεργαστηριακής Έρευνας, που διεξήγαγε τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα οποία επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μεθόδου της μιτοχονδριακής αντικατάστασης, σε ανθρώπινα ωάρια. Στο πλαίσιο αυτό, ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life, Δρ. Nuno Costa-Borges ανακοίνωσε την 1η εγκυμοσύνη με την εφαρμογή της μεθόδου της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου σε Ελληνίδα γυναίκα.

Η μέθοδος

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των ωαρίων διατηρώντας τα γενετικά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Κατά αυτόν τον τρόπο  δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από την ομάδα της Institute of Life αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το μέλλον της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Institute of Life εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είμαστε πολύ περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε με συναδέλφους από όλον τον κόσμο τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο. Η καινοτομία είναι η τροφή της επιστήμης και στην Institute of Life κατευθύνουμε όλες μας τις προσπάθειες προς το νεότερο, το καλύτερο και το αποτελεσματικότερο».

iatropedia.grΠηγή